marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 50 de filme din 2013: vezi topul ales de revista Empire

Revista Empire, impreuna cu cititorii,  au ales topul celor mai bune 50 de filme din 2013. Lista cuprinde filme din toate genurile, de la comedii, la blockbustere si filme independente. Insa, lista britanicilor a starnit controverse in randul fanilor care au fost nemultumiti de anumite alegeri, dar si de faptul ca filme ca 12 Years a Slave, The Great Gatsby sau Pacific Rim lipsesc complet. Iata care sunt cele mai bune 50 de filme din 2013, conform revistei Empire.

Cele mai bune 50 de filme din 2013: vezi topul ales de revista Empire



1. Gravity

Regie: Alfonso Cuaron
Distributie: Sandra Bullock, George Clooney

In spatiu, nimeni nu iti poate auzi tipatul. Sloganul de la Alien se preteaza perfect, dupa 30 de ani, unei alte capodopere cinematografice. Gravity, un film care te trasnpune intr-o alta lume, a fost ales de britanicii de la Empire drept filmul anului 2013. Ridicat in slavi de cinefili, pelicula lui Alfonso Cuaron are sanse reale la Oscar. Britanicii l-au ales datorita modului in care regizorul Cuaron a reusit sa transpuna o poveste despre spatiu pe marile ecrane, jocului imecapil al Sandrei Bullock si efectul pe care filmul il are asupra spectatorului: te lasa fara cuvinte. Cuaron a lucrat timp de 4 ani la aceasta pelicula, care i-a impresionat pana si pe astronauti. Realismul, suspansul, efectele speciale deosebite si emotia Sandrei Bullock au transformat Gravity intr-un film unic, captivant si care merita sa fie pus pe lista celor mai fascinante productii realizate vreodata.

 


2. Captain Phillips
Regie: Paul Greengrass
Distributie: Tom Hanks, Barkhad Abdi

 

Regizorul Paul Greengrass a transformat o poveste reala intr-una plina de emotie, cu interpretari puternice si care umanizeaza pana si personajele negative. Tom Hanks ii face pe spectatori sa planga in rolul unui capitan de vas, care este tinut ostatic de un grup de pirati somalezi. Cazul este real si a socat America, in urma cu 20 de ani. Filmul a fost descris ca fiind fara cusur, iar noul aparut in pesiaj Barkhad Abdi, fura aproape toate scenele in care apare. Desi Greengrass a refuzat proiectul la inceput, a simtit potentialul povestii, care a devenit astfel, un film de neratat, care te va emotiona profund. "Tom Hanks este sclipitor in acest rol, pe care il face uman si cat se poate de real" a spus Greengrass despre vedeta filmului sau. Captain Phillips are toate elementele unui film de succes, dar mai mult, reda o poveste groaznica, intr-o maniera impresionanta, care te atinge.
 

 

3. Rush
Regie: Ron Howard
Distributie: Daniel Bruhl, Chris Hemsworth

Confruntarea epica din Formula 1, James Hunt-Niki Lauda a fost adusa pe marile ecrane in acest an de catre regizorul Ron Howard. O rivalitate eleganta, in care cei doi adversari nu au fost niciodata dusmani, Hunt si Lauda au adus spectacol si magie in Formula 1. Chris Hemwsorth a lasat ciocanul lui Thor pentru un rol mai consistent, in care isi arata potentialul actoricesc. Insa Daniel Bruhl este cel care duce greul, intr-un film realizat impecabil si in care toate piesele se asaza la locul lor. Adrenalina, spectacolul si forta bolizilor sunt toate prezente in filmul lui Howard, care arata de unde vine fascinantia pentru acest sport, care este frumusetea lui si ce sacrificii inseamna Formula 1. Ron Howard a imbinat povestea perfect, astfel incat spectatorii nu au timp sa se plicitseasa, si in timp ce asista la o poveste de viata exceptionala, isi "hranesc" si pofta de...viteza.

 

4. Mud
Regie: Jeff Nichols
Distributie: Matthew McConaughey, Tye Sheridan
 

Mud a fost una dintre marile surprize ale acestui an. Desi nu a fost un film intens promovat, cinefilii au avut bucuria sa descopere o realizare cinematografica exceptionala, cu o morala in stilul povestilor lui Mark Twain. Matthew McConaughey face unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa. Regia si scenariul sunt semnate de Jeff Nichols, iar din distributie mai fac parte Reese Whiterspoon si Michael Shannon. Mud ( jucat de Matthew McConaughey) urmareste prietenia dintre un evadat si un baiat de 14 ani. Acesta din urma il ajuta pe evadat sa gaseasca adapost pe o insula din Mississippi, unde se va ascunde de politie si de vanatorii de recompense, ajutandu-l sa se reintalneasca si cu iubita lui, Juniper (Reese Witherspoon). "Mud, cel mai ambitios film al lui Jeff Nichols, este reprezentarea cea mai pura a omului, a individului. Un experiment despre umanitate, dragoste si viata in sine..." au scris cei de la Empire.


5. Lincoln
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones

 

Desi a fost vedeta sfaristului de an in 2012, multi au vazut Lincoln abia la inceputul anului, iar cei de la Empire l-au ales in topul celor mai bune filme din 2013. Cel mai iubit presedinte din istoria Americii este reprezentat absolut slicpitor de Daniel Day-Lewis, care a castigat al treilea Oscar din cariera cu acest rol, devenind primul actor cu 3 statuete pentru rol principal. Maiestria lui Steven Spielberg, talentul lui Daniel Day-Lewis si un scenariu inteligent au transformat Lincoln intr-un film de neuitat, inspirational si motivational. Spielberg s-a luptat enorm de mult pentru a realiza filmul, confruntandu-se chiar cu refuzul lui Day-Lewis. Dar, dupa un deceniu, filmul a vazut lumina zilei, iar Spielberg si-a mai trecut in CV o capodopera a cinematografiei, recompensata cu 2 Oscaruri.

6. Stoker
Regie: Chan-wook Park
Distributie: Mia Wasikowska, Nicole Kidman

Stoker, cu un scenariu scris de Wentworth Miller, a fost debutul in SUA al regizorului sud-coreean Chan-wook Park. Filmul, greu de incadrat intr-un gen anume, are suspansul unui film de Hitchcock, o atmosfera apasatoare si interpretari geniale. Secretele unei familii ciudate sunt scoase la suprafata, treptat, suficient ca suspansul sa creasca de la o scena la alta, in timp ce Mia Wasikowska straluceste alaturi de Nicole Kidman. Stoker a fost unul dintre cele mai bune thrillere din acest an, iar cei de la Empire i-au oferit 5 stele.

 


7. Iron Man 3
Regie: Shane Black
Distributie: Robert Downey Jr, Ben Kingsley

Cei de la Marvel par sa fi gasit reteta-minune a succesului, cel putin cand vine vorba de filme cu super eroi. Dupa The Avengers, care era declarat filmul anului in 2012 de catre cei de la Empire, iata ca si Iron Man 3 s-a clasat in topul filmelor anului, doar ca nu a ocupat prima pozitie. Iron Man 3 a oferit umor de buna calitate, un twist al povestii neasteptat (chiar daca pe unii i-a nemultumit), dar mai presus de tot, a profitat la maxim de potentialul si sarmul lui Robert Downey Jr. Cel mai profitabil film din acest an, 1.2 miliarde de $, nu putea lipsi din acest top, iar meritele ii revin regizorului Shane Black, care a dus mai departe cu succes mosternirea Omului de Otel.

 


 

8. Before Midnight
Regie: Richard Linklater
Distributie: Ethan Hawke, Julie Deply

Filmul care incheie o trilogie inceputa cu mai bine de 10 ani in urma, a obtinut recenzii incredibil de bune, intrand deja in Top 250 IMDb. Povestea de dragoste dintre Ethan Hawke si Julie Deply este dusa mai departe in aceeasi maniera emotionanta, realista si romantica.  Criticii au laudat intepretarile protagonistilor, dar si dialogurile naturale, replicile inteligente. Un film de dragoste inteligent, bine realizat si bine jucat, Before Midnight a fost un cadou perfect pentru fanii seriei.

 

 

9.The Great Beauty
Regie: Paolo Sorrentino
Distributie: Toni Servillo, Carlo Verdone

Un film impresionat, care a facut valuri la Cannes, The Great Beauty prezinta povestea unui scriitor imbatranit care isi aduce aminte de tineretea lui pasionala. Roma zilelor noastre este foarte frumos portretizata. Cei de la Empire l-au ales in top pentru "modul in care transpuna La Dolce Vita al lui Franco Zeffirelli intr-o odisee romana contemporana".


 

10. Alan Partridge: Alpha Papa
Regie: Declan Lowney
Distributie: Steve Coogan, Colm Meaney

 

O comedie nebuna, nebuna si britanica. Un personaj de TV este transpus cu brio pe marile ecrane intr-un film care i-a entuziasmat pe critici. Umorul britanic este din belsug, iar Steve Coogan face un personaj teribil de simpatic, din gura caruia replicile ironice si acide suna al naibii de amuzant. Alpha Papa este realizat in stilul comediilor clasice, in care povestea unui angajat la radio care traieste intr-o lume mediocra, isi sicaneaza colegii, ca apoi sa ajunga mediator intr-o rapire, ascunde un mesaj puternic, despre noi, cei din ziua de azi.


 

 

11. Zero Dark Thirty
Regie: Kathryn Bigelow
Distributie: Jessica Chastain, Jason Clarke

 

Cea mai ampla vanatoare de oameni din istorie, vanatoarea lui Osama Bin Laden,  este adusa in detaliu pe marile ecrane in Zero Dark Thirty, Regizat de Kathryn Bigelow, castigatoarea a Oscarului in 2010 cu The Hurt Locker, Zero Dark Thirty este un film tulburator despre una dintre cele mai grele misiuni secrete din istoria Americii. Zero Dark Thirty urmareste misiunea de capturarea a celui mai periculos terorist din lume Osama Bin Laden, desfasurata timp de 10 ani, pana la uciderea acestuia de catre trupele SEALS. Rezultatul? Un film neasteptat de captivant, al carui ultim sfert de ora va intra in istorie. Un deceniu al razboiului, o femeie, o misiune si fantoma celui mai periculos terorist din lume au definit istoria moderna. America nu s-a linistit pana cand trupul lui bin Laden n-a ajuns fara suflare. Moartea sa a insemnat eliberarea unei natiuni, care dupa 11 septembrie a trait in frica, razboi si regrete. Azi, teroristii inca sunt si actele lor inspaimanta lumea, insa moartea lui bin Laden ramane un eveniment istoric mondial.  Bigelow inchide cu un moment care ii lasa pe spectatori sa aleaga singuri care au fost costurile umane, cate eficacitate au avut masurile luate si daca asa trebuia sa se incheie cea mai mare vanatoare umana din istorie. Oare lucrurile ar fi stat altfel daca Osama bin Laden nu ar fi fost ucis, ci prins si judecat? Se poate negocia cu teroristii?

 


12. The World's End
Regie: Edgar Wright
Distributie: Simon Pegg, Nick Frost

Echipa din spatele filmelor Hot Fuzz si Shawn of The Dead se reunesc pentru a treia oara. The World's End este o comedie despre sfaristul lumii, dar mai mult de atat, este un film despre prietenie si ce se intampla atunci cand te maturizezi iar prieteniile se destrama. Chiar daca este numit o comedie, filmul este mai serios si emotionant decat precedentele din trilogia Cornetto, iar Simon Pegg si Nick Frost ofera interpretari dramatice si puternice.

 



13. Django Unchained

Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx

Quentin Tarantino este un fan al povestilor de razbunare, insa razbunarea n-a fost nicicand mai dreapta in filmele lui ca in Django Unchained, film ce i-a adus Oscar pentru scenariu lui Tarantino. Violenta, marca stilului tarantian, este dusa la maxim, ca in toate filmele sale, dar de aceasta data scopul este nobil, si pentru ca subiectul este delicat: sclavia in America. In America sclavagista un dentist german (Christoph Waltz) transformat in vanator de recompense, rascumpara un sclav pe nume Django (Jamie Foxx) si se lasa convins de acesta sa-l ajute sa o elibereze pe sotia lui Broomhilda (Kerry Washington), care a ramas pe plantatia Candyland din Mississippi si este obligata de catre maleficul si sadicul stapan Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) sa ofere favoruri sexuale albilor. Filmul a fost laudat pentru interpretarile geniale ale celor 3 mari actori: DiCaprio, Foxx si Waltz, cel din urma fiind recompensat cu al doilea Oscar din cariera.

 

14. Behind The Candelabra
Regie: Steven Soderbergh
Distributie: Michael Douglas, Matt Damon

 

Cine si-ar fi imaginat ca o sa-l vada la batranete pe Michael Douglas in hainele sclipitoare ale lui Liberace, impartind saruturi patimase cu Matt Damon? Nu doar ca s-a intamplat, dar Douglas a facut unul dintre cele mai bune roluri din cariera in Behind The Candelabra, filmul pe care nimeni nu l-a vrut, dar la care au ravnit toti dupa ce a primit aplauze la Cannes. Viata excentrica a artistului Liberace este impresionant pusa in scena de regizorul Steven Soderbergh, care s-a luptat cu toate marile studiouri pentru a face acest film. Toti l-au respins, asa ca a ajuns film de televiziune, produs de HBO. La Cannes, unde a avut premiera mondiala, filmul a fost primit cu ovatii, iar Douglas i-a cucerit pe toti cu o noua interpretare absolut uimitoare.

15. Blue Jasmine
Regie: Woody Allen
Distributie: Cate Blanchett, Alec Baldwin

Woody Allen o pune in centru pe Cate Blanchett, intr-un film care portretizeaza simbolul femeii a carei viata se distruge in mii de bucatele. Cate Blanchett este considerata favorita in acest an la Oscar, cu interpretarea senzationala a unei femei aflate intr-o cadere nervoasa, in plina criza existentiala, care nu stie pe ce drum s-o apuce. Scenele in care Blanchett este isterica sunt coplesitoare, demonstrand inca o data ce forta actoriceasca are frumoasa austrlianca. La fel ca celelalte filme ale lui Woody Allen, dar mult mai intens, Blue Jasmine este portretul individului sufocat de propria personalitate, pentru care societate este un loc prea mic si care este vesnic dezoerientat.

 

 

 

16. Short Term 12
Regie: Destin Cretton
Distributie: Brie Larson, Frantz Turner

Short Term 12 este greu de descris pentru ca nimic nu poate surprinde emotia si intensitatea trairilor din film. O poveste despre tineri din centre de amplasament, despre adultii care au grija de ei si despre destin, Short Term 12 ar putea suna deprimat, dar tocmai umorul si seninatatea filmului l-au adus pe lista celor mai bune productii din acest an. Actrita Brie Larson este considerata o revelatie si a fost laudata pentru naturaletea si forta pe care le aduce rolului ei. Cinematografia independenta americana inca mai are forta si inca mai scoate la iveala povesti impresionante, care vin ca o gura de aer proaspat intre atat de multe blockbustere.

 

 

17. Thor: The Dark World
Regie: Alan Taylor
Distributie: Chris Hemsworth, Natalie Portman

 

Thor s-a dovedit a fi un personaj pe care fanii l-au indragit imediat. Succesul primului film din 2011 i-a convins pe cei de la Marvel ca merita si o o continuare. Thor: The Dark World s-a dovedit a fi si mai bun decat primul, asa cum au spus o parte dintre fani. Cu mai mult umor si cu un Loki genial, Thor 2 a pastrat reteta lui Avengers si Iron Man 3 si a mutat-o in Asgard. La fel ca celelalte, filmul ramane o placere vinovata, de care te bucuri si la care te distrezi in timp ce in fata ochilor tai se deruleaza batalii spectaculoase, efecte speciale, eroi sexy si carismatici. La final, razi atat de mult, ca nici nu iti mai pasa ca ai fost inca o data pacalit de Marvel. Stiai de la inceput ce te asteapta...

 

18. Only God Forgives
Regie: Nicolas Winding Refn
Distributie: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas

Sumbru, deprimant, lent si violent, Only God Forgives il readuce pe Ryan Gosling intr-un rol enigmatic, tacut si imprevizbil. Dupa Drive, Nicolas Winding Refn a incercat sa duca lucrurile cu adevarat la extrem. La Cannes, filmul a creat valuri: multi l-au desfiintat, sustinand ca este un film in care violenta este absolut gratuita, iar altii l-au numit o capodopera. E clar ca atunci cand un film genereaza astfel de reactii, trebuie vazut. Cu povestea plasata intr-un Bangkok intunecat si violent, Only God Forgives este parabola individului care a intrecut orice limita, pentru care lumea din jur nu mai inseamna nimic, iar pacatele sale nu mai pot fi iertate decat de Dumnezeu, asa cum sugereaza mai mult decat evident titlul filmului. el fiind deja in Iad, un Iad metaforic. Gosling ca intotdeauna este impecabil, dar Kristin Scott Thimas, in rolul unei mame scorpii, este revelatia filmului.


 

19. Blackfish
Regie: Gabriela Cowperthwaite
Distributie: Tilikum, Dave Duffus, Samantha Berg
 

Blackfish este un documentar care a luat pe toata lumea in surprindere. Filmul aduce in prim plan balena Tilikum, care a ucis 3 oameni intr-un accident dintr-un parc acvatic. Documentarul descrie riscurile pe care le presupune punerea in captivitate a unui animal salbatic si tragediile care se pot intampla atunci cand omul incearca cu orice pret sa stapaneasca salbaticia.

 

 

 

 

20.Cloud Atlas
Regie: Andy si Lana Wachowski, Tom Tykwer
Distributie: Tom Hanks, Halle Berry

 

Ramane un  mister de ce Cloud Atlas se afla pe lista celor de Empire abia acum si nu in 2012. O carte imposibil de ecranizat a fost adusa pe ecrane de fratii Wachowski, cunoscuti pentru The Matrix sau V for Vendetta. Filmul a impartit cinefilii, la fel ca alte titluri din acest top. Fanii fie s-au indragostit pentru totdeauna de el, fie l-au respins, considerandu-l un esec. Cu toate astea, nu este de trecut cu vederea eforturile cineastilor si a celor implicati in realizarea filmului. De la machiaj, la decoruri, costume si interpretari - actorii au jucat minin 2 roluri - Cloud Atlas este un triumf al cinematografiei.


21. Upstream Colour
22. All Is Lost
23. Blue is The Warmest Colour
24. Filth
25. A Field in England
26. The Hunger Games: Catching Fire
27. Trance
28. Man of Steel
29. Philomena
30. Frances Ha
31. About Time
32. The Impossible
33. Les Miserables
34. Star Trek: Into Darkness
35. Saving Mr. Banks
36. The Place Beyond The Pines
37. Wreck-It Ralph
38. Warm Bodies
39. The Bling Ring
40. Nebraska
41. World War Z
42. Robot&Frank
43. Much Ado About Nothing
44. Kill Your Darlings
45. The Conjuring
46. Prisoners
47. Now You See Me
48. The Hobbit: The Desolation of Smaug
49. Anchorman 2: The Legend Continues
50. The Secret Life of Walter Mitty

 

Sursa: Empire

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies