marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 10 filme din 2013: Gravity si La Vie D'Adele,  alese de cele mai prestigioase reviste de film din lume

Doua dintre cele mai faimoase si prestigioase reviste de film din lume Sight & Sound si Cahiers Du Cinema au ales cele mai bune filme din 2013.

Cele mai bune 10 filme din 2013: Gravity si La Vie D Adele, alese de cele mai prestigioase reviste de film din lume

articole relationate


Printre filmele art house care au atras atentia editorilor uneia dintre cele mai prestigioase reviste de film din lume se numara si Gravity, care a avut un succes comercial remarcabil, depasind pragul de 500 de milioane de dolari la nivel global. Filmul despre spatiu al regizorului Alfonso Cuaron este considerat o realizare cinematografica deosebita, reusind sa livreze o poveste simpla, intr-un mod grandios si cu totul deosebit.


Gravity este surpriza acestor topuri, pentru ca majoritatea titlurilor sunt filme art house, indepedenten si destul de putin promovate in randul publicului comercial.  Atat francezii, cat si britanicii l-au pus in prumele 5 filme din acest an. Gravity a fost ales filmul anului si de catre revista Empire. Blue is The Warmest Colour, poveste de dragoste dintre doua femei care a starnit controverse tot anul, dar a uimit criticii a fost votat pe lopcul 3 de catre ambele reviste. Filmul a primit marele trofeu Palme d'or la Cannes si multi l-au numit un film ce "iti face inima sa tresara".

 

 

 

 

La britanici, filmul care ocupa prima pozitie este Act of Killing, un documentar impresionant despre genocidul din Indonesia din perioada 1965-1966, agogeul celor 32 de ani de istorie sangeroasa, in care au murit aproape un milion de presupusi comunisti. Descris de catre autorii sai ca un "documentar al imaginatiei", Act of Killing exploreaza acest capitol neatins al istoriei Indoneziei invitand un grup al fostilor "ucigasi de comunisti" sa refaca actiunile lor criminale in stilul filmelor care aparent i-au inspirat sau catalizat

 

 

 

 

Francezii au fost mai boemi, iar pe primul loc in Cahiers Du Cinema se afla Stranger By The Lake/ L'inconnu de lac, un thriller erotic, cu o poveste de iubire total neobisnuita. Acest thriller erotic este plasat in sudul Frantei, intr-un loc in care comunitatile de homosexuali se intalnesc in fiecare an, un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al barbatilor. Franck se indragosteste de Michel, un barbat frumos, puternic si periculos. Franck o stie, insa vrea sa traiasca aceasta pasiune.


O surpriza este includierea lui Spring Breakers, considerat cel mai scandalos film al anului. Fetite tinere sumar imbracate, droguri, arme, jafuri si multe scene de sex au fost elementele unei drame impresionante despre o generatia confuza si vulnerabila. Cei de la IndieWire au mers mai departe, numindu-l cel mai bun film al anului.

Peste 100 de critici voteaza in fiecare an pentru unul dintre cele mai asteptate clasamente din lumea filmului, cel al revistei britanice Sound & Sight, publicata de British Film Institute inca din 1934.


Cele mai bune filme din 2013 conform revistei Sight and Sound

1. Act of Killing
2. Gravity
3. La vie d'Adele
4. La grande bellezza
5. Fraces Ha
6. Tian zhu ding / A Touch of Sin
7. Upstream Color
8. The Selfish Giant
9. Norte, hangganan kasaysayan
10. L'inconnu de lac


Cele mai bune filme din 2013 conform Cahiers Du Cinema

1. Stranger by the Lake
2. Spring Breakers
3. Blue Is the Warmest Color
4. Gravity
5. A Touch of Sin
6. Lincoln
7. Jealousy
8. Nobody's Daughter Haewon.
9. You and the Night (Rencontres apres minuit)
10. Age of Panic (La bataille de Solferino)

 

Sursa: Rope of Silicon


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies