marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cea mai bogata scriitoare din lume si cei mai iubiti actori din Anglia isi iau adio de la Harry Potter dupa 10 ani

Dupa 10 ani de magie pe marile ecrane, cea mai de succes serie a tuturor timpurilor ajunge la final, odata cu lansarea in cinema a mult-asteptatului Harry Potter si Talismanele Mortii - Partea 2!Click aici pentru a vedea lista cinematografelor unde va putea fi vizionat filmul.

In acest capitol final, tensiunea urca la cote nebanuite, culminand cu batalia epica dintre Harry Potter si cel mai mare dusman, Lordul Cap-de-mort. Lunga calatorie ia sfarsit cu dramatica inclestare intre bine si rau. Dupa ce au distrus un Horcrux si au aflat semnificatia magicelor Talismane ale Mortii, Harry impreuna cu Ron si Hermione continua cautarea celorlalte Horcruxuri, pentru a avea o sansa de a-l distruge pe Cap-de-mort. Insa, spre ghinionul lor, maleficul personaj reuseste sa puna mana pe Bagheta de Soc si acum vrea cu orice pret sa atace Scoala Hogwarts si sa puna stapanire pe cele doua lumi.

Episodul final al luptelor magice promite scene de lupta impresionante intre vrajitori si Devoratorii mortii, puse in valoare de tehnologia 3D si IMAX 3D.


Saga "Harry Potter" reprezinta unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei si a editarii de carte, avand peste 400 de milioane de romane vandute, traduse in 69 de limbi in 200 de tari, si incasari de peste 6,4 miliarde de dolari aduse de primele sapte filme.

"Harry Potter si Piatra Filosofala", prima carte din aceasta saga scrisa de autoarea britanica J. K. Rowling, a fost publicata in 1997, dupa ce manuscrisul a fost respins de 12 edituri. Volumul a fost tiparit, intr-o prima faza, doar intr-o mie de exemplare, dintre care 500 erau destinate bibliotecilor.

De atunci, peste 400 de milioane de exemplare au fost vandute in 200 de teritorii si traduse in 69 de limbi straine, inclusiv in latina. J. K. Rowling si-a lansat in urma cu cateva zile un nou site, intitulat "Pottermore", care va servi drept un punct de vanzare pentru versiunile digitalizate ale romanelor.

J. K. Rowling este singura scriitoare din lume cu o avere de peste un miliard de dolari, potrivit revistei americane Forbes.

Daniel Radcliffe, interpretul personajului Harry Potter, este cel mai bogat dintre actorii britanici care nu au implinit inca varsta de 30 de ani - averea lui este de 42 de milioane de lire sterline (46 milioane de euro), devansandu-le pe cele ale colegilor sai din aceasta franciza, Emma Watson (Hermione Granger, 22 de milioane de lire sterline) si Rupert Grint (Ron Weasley, 20 de milioane de lire sterline), potrivit listei intocmite de saptamanalul britanic The Sunday Times.

Primele sapte filme reprezinta franciza cinematografica care a obtinut cele mai mari incasari in box office-ul mondial, devansand francizele "James Bond" si "Razboiul stelelor", cu un total de 6,4 miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor studiourilor Warner Bros.

Primul film, lansat in 2001, a obtinut, de altfel, si cele mai mari incasari - 974,7 milioane de dolari.

Harry Potter a facut, de asemenea, obiectul unor politici de merchandising bine alcatuite - articole vestimentare, jocuri video, ursuleti de plus, vesela, lenjerie de pat, carti de colorat si dulciuri -, cu incasari estimate la cel putin un miliard de dolari in fiecare an.

Un parc tematic a fost deschis in orasul Orlando din statul american Florida, in iunie 2010, sub numele "The Wizarding World of Harry Potter". Dupa ce amenajarea sa a costat 200 de milioane de dolari, acest parc aduce profituri aflate intr-o crestere exponentiala de la inaugurare.

 

 


 


Modifică setările cookies