marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cazurile de spionaj care au zguduit lumea: cele mai bune 20 de filme despre informatori

Revista Hollywood Reporter a ales cele mai bune  20 de filme cu subiect asemanator, despre informatori si comploturi de spionaj. De la clasicul On The Waterfront, cu Marlon Brando si pana la The Informant cu Matt Damon, iata 20 de filme sclipitoare despre informatori pe care Hollywood-ul le-a realizat.

Cazurile de spionaj care au zguduit lumea: cele mai bune 20 de filme despre informatori

1. On the Waterfront (1954)
Regizor: Elia Kazan
Distributie: Marlon Brando, Eva Marie Saint, Karl Malden

 

In filmul care deja a devenit un clasic, Terry Malloy (Marlon Brando) este un tip din clasa muncitoare care ajunge sa se invarta prin cercuri dubioase si care va depunde marturie cu privire la coruptii din docurile the Hoboken. Decizia aceasta o ia dupa ce a facilitat in mod involuntar uciderea unui individ a carui sora (Eva Marie Saint) ii devine iubita.

 

 

2. The Harder They Fall (1956)
Regizor: Mark Robson
Distributie: Humphrey Bogart, Rod Steiger, Jan Sterling

 

Inspirat din scandalul din box Primo Carnera, dar si din romanul cu acelasi nume al lui Budd Schulberg, filmul lui Mark Robson spune povestea unui jurnalist ghinionist care ii face o campanie publicitara unui promoter. In cele din urma, acesta descopera ca cel pe care il promova aranja meciurile boxeurilor sai, permitea ca acestia sa fie brutalizati si ii platea cu mai putin decat ar fi meritat. In cele din urma, jurnalistul incepe sa publice articole in care dezvaluie mafia si coruptia din box.

 

 

3. Serpico (1973)
Regizor: Sidney Lumet
Distributie: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe

 

Filmul aduce in prim plan povestea unui ofiter NYPD, Frank Sepico, un politist idealist care a acceptat sa mearga sub acoperire timp de 12 ani, ajutand la descoperirea si eliminarea coruptiei din oras. In aceasta productie, Al Pacino ofera una dintre cele mai reprezentative interpretari din cariera sa.

 

 

4. All the President's Men (1976)
Regizor: Alan J. Pakula
Distributie: Robert Redford, Dustin Hoffman, Jason Robards

 

"Deep Throat" (Hal Holbrook), care mai tarziu se dovedeste a fi agentul FBI Mark Felt, ofera informatii reporterilor de la Washington Post, Bob Woodward (Robert Redford) si Carl Bernstein (Dustin Hoffman), despre corputia din administratia Nixon. Filmul ramane unul dintre cele mai apreciate din cariera lui Robert Redford.

 

 

5. The China Syndrome (1979)
Regizor: James Bridges
Distributie: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas

 

In filmul lui James Bridges, un reactor aproape ca este distrus in timpul vizitei unui reporter TV (Jane Fonda) si a cameramanului sau (Michael Douglas). Imaginile surprinse de acestia vor fi utilizate de experti pentru a determina cauzele acestui dezastru, timp in care cei doi jurnalisti sunt amenintati de compania care detine centrala sa pastreze secretul despre incident. 

 

 

6. Prince of the City (1981)
Regizor: Sidney Lumet
Distributie: Treat Williams, Jerry Orbach, Richard Foronjy

 

Productia lui Sidney Lumet este inspirata dintr-un caz real si aduce in prim plan povestea unui ofiter NYPD (Treat Williams) care este abordat de FBI pentru a oferi informatii despre actele de coruptie din departamentul sau in schimbul clementei pentru neregulile pe care le-a comis si el.

 

 

7. Silkwood (1983)
Regizor: Mike Nichols
Distributie: Meryl Streep, Kurt Russell, Cher

 

Filmul care a primit nu mai putin de 5 premii Oscar relateaza povestea reala a lui Karen Silkwood (Meryl Streep), o muncitoare la o fabrica de plutoniu si activist de sindicat care, impreuna cu cateva colege, a fost contaminata cu radiatii in urma unui accident de la uzina. Angajatorii incearca sa dea vina pe ele, dar Karen descopera ca au fost create dovezi care sa acopere adevarul. La scurt timp dupa aceasta, Karen moare in circumstante misterioase.

 

 

8. The Firm (1993)
Regizor: Sydney Pollack
Distributie: Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Gene Hackman

 

Filmul adaptat de la cartea cu acelasi nume a lui John Grishman il prezinta pe Tom Cruise in rolul lui Mitch McDeere, un tanar avocat la o firma de top care este recrutat de FBI pentru a ajuta la investigarea faptului ca fiecare avocat care a incercat sa paraseasca firma a fost ucis. McDeere nu stie daca sa-i ajute pe cei de la FBI sau sa ramana cu cei de la firma, insa pana la urma gaseste o posibilitate sa imbine ambele optiuni.

 

 

9. The Insider (1999)
Regizor: Michael Mann
Distributie: Al Pacino, Russell Crowe

 

Filmul se invarte in jurul lui Jeffrey Wigand (Russell Crowe), un fost cercetator pentru o companie de tigari care este abordat de un producator (Al Pacino) pentru a vorbi despre cazurile de malpraxis in industria tigaretelor. Initial reticient, acesta se razgandeste si acorda un interviu lui Mike Wallance (Christopher Plummer) in care dezvaluie ca cei de la Big Tabacco nu numai ca au fost constienti de faptul ca tigarile sunt daunatoare si creeaza dependenta, dar au si introdus substante care sa sporeasca aceste efecte.

 

 

10. Dick (1999)
Regizor: Andrew Fleming
Distributie: Kirsten Dunst, Michelle Williams

 

Cu ani inainte ca identitatea reala a lui "Deep Throat" sa fie dezvaluita, aceasta comedie a sugerat ca in spatele "lui""el" se afla de fapt doi adolescenti (Michelle Williams si Kristen Dunst) care au fost la spargerea de la Watergate si care ulterior s-au angajat sa-i plimbe cainele lui Nixon. 

 

 

11. Erin Brokovich (2000)
Regizor: Steven Soderbergh
Distributie: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart

 

Acest film i-a adus lui Steven Soderbergh una dintre cele doua nominalizari la Oscar pentru cel mai bun regizor si Julie Roberts i-a adus Oscarul pentru cea mai buna actrita. Aceasta interpreteaza rolul unei mame singure din clasa muncitoare care, in calitate de functionar juridic, da peste dovezi care arata ca o mare companie de gaz si una electrica au otravit in mod intentionat oamenii cu apa contaminata.

 

 

12. The Constant Gardener (2005)
Regizor: Fernando Meirelles
Distributie: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Koundé

 

Sotia unui diplomat englez din Kenya (Rachel Weisz) este ucisa in timp ce incerca sa expuna actiunile ilicite ale unei mari companii farmaceutice, fapt care-l determina pe sotul ei (Ralph Fiennes) sa strabata tot globul pentru a afla adevarul.

 

 

13. North Country (2005)
Regizor: Niki Caro
Distributie: Charlize Theron, Frances McDormand, Sean Bean

 

Dupa ce o serie de femei care lucreaza in mina sunt suspuse la abuzuri fizice din partea colegilor de sex masculin, iar conducatorii companiei refuza sa faca ceva, una dintre angajate (Charlize Theron) organizeaza mai multe proteste si da in judecata compania la care lucreaza.

 

 

14. Michael Clayton (2007)
Regizor: Tony Gilroy
Distributie: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton

 

Un nemilos corporatist (George Clooney) se confrunta cu o criza de constiinta atunci cand i se cere sa lucreze in numele unei companii de produse chimice, stiind ca va contamina o intreaga comunitate din Wisconsin.

 

 

15. Breach (2007)
Regizor: Billy Ray
Distributie: Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney

 

Bazat pe un caz real, thrillerul aduce in prim plan povestea agentului FBI Robert Hanssen (Chris Cooper) care este expus ca spion sovietic de catre Eric O'Neill (Ryan Phillippe).

 

 

16. The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (2009)
Regizor: Judith Ehrlich, Rick Goldsmith
Distributie: Daniel Ellsberg

 

Documentarul lui Judith Ehrlich si Rick Goldsmith prezinta povestea lui Daniel Ellsberg care in 1971, din functia de analist militar pentru RAND Corporation, acceseaza si ofera informatii top-secrete la ziare despre evaluarea onesta facuta de stat despre razboiul din Vietnam.

 

 

 

17. The Informant! (2009)
Regizor: Steven Soderbergh
Distributie: Matt Damon, Scott Bakula, Joel McHale

 

Regizorul Steven Soderbergh si Matt Damon aduc la viata povestea reala a lui Mark Whitacre, un angajat promitator de la Archer Daniels Midland care, la indemnul sotiei sale, ofera informatii FBI-ului despre tacticile pe care le foloseste compania pentru a stabili preturile.

 

 

18. The Whistleblower (2010)
Regizor: Larysa Kondracki
Distributie: Rachel Weisz, David Strathairn, Nikolaj Lie Kaas

 

Thriller-ul inspirat dintr-un caz real o prezinta pe Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz), un politist american care accepta un job in Bosnia pentru a fi mai aproape de fiica ei, care locuieste cu fostul sot. In Bosnia, aceasta descopera o operatiune globala de trafic uman in care membrii ai propriei organizatii sunt participanti activi.

 

 

19. Fair Game (2010)
Regizor: Doug Liman
Distributie: Naomi Watts, Sean Penn, Noah Emmerich

 

Filmul lui Doug Liman spune povestea reala a Valeriei Plame (Naomi Watts), un agent sub acoperire CIA care a fost data afara de catre propriul guvern dupa ce sotul sau, un diplomat american (Sean Penn), a fost acuzat in mod public ca ar fi oferit informatii despre razboiul din Irak.

 

 

20. Semper Fi: Always Faithful (2012)
Regizor: Tony Hardmon, Rachel Libert
Distributie: Jerry Ensminger, Michael Partain

 

Filmul relateaza experienta dureroasa a lui Jerry Ensminger, un militar care a fost obligat sa deschida o actiune judecatoreasca impotriva Politiei Marine dupa ce a descoperit ca moartea fiicei sale de noua ani a fost cauzata de contaminarea apei de la baza marina la care militarii au fost constienti de actiunile lor.

 



Modifică setările cookies