marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cate Blanchett, actrita favorita la Oscar duminica seara cu un rol pe care l-a obtinut in 45 de secunde: de ce s-a temut ca va fi concediata de Woody Allen si cum i-a schimbat viata filmul Blue Jasmine

Considerata principala favorita la Oscar pentru rolul din Blue Jasmine, Cate Blanchett a impresionat cu interpretarea din productia lui Woody Allen, naturaletea si rigoarea cu care a jucat oferindu-i sansa sa prima statueta de aur in calitate de actrita principala. 

Cate Blanchett, actrita favorita la Oscar duminica seara cu un rol pe care l-a obtinut in 45 de secunde: de ce s-a temut ca va fi concediata de Woody Allen si cum i-a schimbat viata filmul Blue Jasmine

Le-a interpretat pe regina Elizabeta a Angliei in Elizabeth (1998), pe Katharine Hepburn in The Aviator (2004), a jucat in Notes on a Scandal (2006), I'm Not There (2007), The Curious Case of Bengamin Button (2008), insa colaborarea care a consacrat-o la nivel mondial a fost cea cu Woddy Allen, in Blue Jasmine.


Cate Blanchett interpreteaza rolul unei femei care trece printr-o criza existentiala dupa ce descopera ca sotul ei bogat (Alec Baldwin) este de fapt un infractor. In aceste conditii, ramasa fara nici un ban, Jasmine se muta la sora sa saraca pentru a incerca sa treaca peste caderea psihica pe care a suferit-o.
 

"La Jasmine totul este construit. Nu asa s-a nascut, statutul social si felul in care trebuie sa se poarte i-au fost insuflate. Maniera in care vorbeste, in care se misca, totul este construit si, atunci cand descopera ca averea sotului sau se bazeaza pe o serie de ilegalitati ii este mai usor sa accepte decat tradarea personala, deoarece atunci trebuie sa se confrunte cu cine este ea in realitate", a caracterizat-o Cate Blanchett pe Jasmine.


 

 

Una dintre scenele in care talentul si maestria actoricesti se imbina cu perfectiune se petrece atunci cand Jasmine ajunge la apartamentul surorii sale din San Francisco. Desi falita, aceasta nu-si pierde din mandrie si, cu bagajele sale Louis Vuitton, inca calatoreste la casa intai si se comporta intr-un mod extravagant cu taximetristul. Fara nici un fel de replica, Cate reuseste sa transmita o serie de sentimente schimbatoare atunci cand intra in apartamentul surorii, prin gesturile sale, transmitand intr-o maniera aparte cateva dintre caracteristicile personajului sau, snobism, frica si dispret.
 

"Am crezut ca o sa fiu concediata"


Despre colaborarea cu Woody Allen, actrita a avut numai cuvinte de lauda, chiar daca a intampinat anumite probleme la care nu s-ar fi gandit. Blanchett a povestit ca sarcina alegerii hainelor pentru Jasmine i-a revenit ei, pentru ca Allen nu are "nici un interes si nici un intelege estetica personajelor".
 

"Poarta aceeasi pantaloni si tricou de peste 20 de ani si nu intelege de ce cineva si-ar schimba garderoba in functie de starea de spirit sau in functie de modul in care vor sa se prezinte", a explicat Cate.
 

Pentru Jasmine, articolele vestimentare au fost unul dintre elemenetele care au definit personajul, o femeie bogata din New York care a pierdut toata averea din cauza sotului si care a ajuns sa locuiasca impreuna cu sora sa saraca, intr-un apartament modest din San Francisco. Astfel, Cate Blanchett a purtat in Blue Jasmine haine si accesorii imprumtate de la designeri celebri precum Chanel, Oscar de la Renta, Hermes, Louis Vuitton, iar incaltamintea a fost facuta pe comanda pe Roger Vivier.



"Cele cateva haine ponosite, un sacou alb Chanel, o geanta Birkin si o rochie Carolina Herrera sunt tot ce i-au mai ramas. Pentru Jasmine este o tragedie ca intreg universul sau s-a daramat si nu i-au mai ramas decat aceste lucruri. Jasmine se hraneste cu stima de sine", a marturisit Blanchett.

Caracterul special al lui Woody Allen s-a vazut si in maniera in care regizorul a ales sa lucreze cu Cate Blanchett. Actrita a povestit ca auditiile au durat 45 de secunde, iar totul s-a desfasurat foarte repede. "M-a chemat, am vorbit aproximativ un minut si jumatate, mi-a spus ca are un scenariu si m-a intrebat daca sunt interesata. I-am rapsuns ca da, mi l-a trimis si m-a pus sa-l sun cand termin de citit. Asa am si facut, am vorbit inca 45 de secunde, i-am explicat ca imi place rolul si mi-a zis: 'Super, ne vedem in San Francisco'", si-a amintit actrita.

Cu toate ca si-a dorit intotdeauna sa lucreze cu Woody Allen, Cate a povestit ca inceputul colaborarii dintre ei nu a fost unul foarte linistit, aceasta fiind inca marcata de informatiile pe care le aflase despre celebrul regizor. "Am urmarit un documentar despre felul in care lucreaza Woody Allen si despre metodele pe care le foloseste, iar primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: 'Oh, Doamne! O sa fiu concediata!' Este descurajator sa lucrezi cu eroii tai. Eu si Sally ne-am gandit ca daca am rezistat prima saptamana, poate ca nu o sa ne pierdem locurile de munca. Apoi s-a dovedit ca Woody Allen nu este asa de temut pe cat credeam", a marturisit Cate Blanchett. 



 

La inceputul anului, Cate Blanchett a realizat o sedinta foto stralucitoare pentru editia din Australia a celebrei reviste Vogue, ocazie cu care a dezvaluit unul dintre cele mai mari regrete pe care le are atunci cand incheie filmarile pentru o productie, inca o dovada in plus ca de seriozitatea cu care actrita de 44 de ani isi trateaza munca. "Am o gramada de regrete atunci cand se incheie un proiect. Cand se termina filmarile, as vrea sa o iau de la inceput. As vrea sa am sansa sa o fac si mai bine", a explicat vedeta. 


"Nu prea ma inteleg cu paiejenii"



 

Intr-un interviu acordat pentru dailymail, Cate Blanchett a vorbit despre lucruri mai putin cunoscute legate de viata sa, dezvaluindu-le cititorilor care sunt pasiunile, temerile, dar si visele sale.


- Ce fel de copil ai fost?
- Jumatate extrovertit, jumatate timid. Am fost un temerar, dornica mereu sa intru in gratiile colegilor mei facand lucruri riscante ca saritul de pe pereti. Am fost obraznica si sper ca inca mai sunt. Si mai sper ca acum sunt mai extrovertita.

 

- Ce faci cel mai bine?
- Imi place sa gatesc pranzul de duminica. Ideea mea de rai este pranzul servit afara intr-o duminica dupa-amiaza insorita. Este momentul in care ne adunam toti. Heston Blumenthal gateste o friptura de miel cu usturoi, ansoa, rozmarin si ulei de arahide foarte delicioasa.

 

- La ce ti-ar placea sa fii mai buna?
- Nu sunt foarte talentata la partea tehnologica. Insa nestiind sa folosesc gadget-uri avansate are si avantaje. Asa ajung sa ma bucur de peisaj in timpul unei calatorii cu trenul, in loc sa stau cu ochii lipiti de un ecran.

 

- Care a fost cel mai rautacios lucru pe care l-ai citit despre tine?
- Un critic a scris odata: 'Singurul lucru mai rau decat alegerea lui Cate Blanchett ar fi fost Dame Edna Everage'. M-am straduit foarte mult sa-l consider un compliment.



 

- Care este cea mai mare frica a ta?
- Ca orice mama, ma tem de boli misterioase care i-ar putea afecta pe copiii mei. In afara de asta, nu prea ma inteleg cu paienjenii. 

 

- Pe cine admiri cel mai mult?
- Woody Allen. Intotdeauna mi-am dorit sa lucrez cu el, apoi m-a intrebat daca sunt interesata de rolul din Blue Jasmine. Am inceput sa transpir. Conversatia a durat doar doua minute. Nu piedere timpul deloc. Intelege rapid ce se intampla, stie din instinct daca ceva functioneaza sau nu.

 

- Care este cea mai rea trasatura de caracter?
- Memoria te termen scurt ma distruge. Duc o lupta crancena atnci cand oamenii ma intreaba ce film am vazut sau ce carte am citit recent.

 

- Care este cea mai pretioasa comoara?
- Am trei cutii cu primul dinte al copiilor mei, primele lor bucle, bratarile de cand erau bebelusi si certificatele de nastere. Sunt pretioase.


- Cum ai vrea sa-si aduca aminte lumea de tine?
- Sunt un bun bucatar, iar zilele trecute am facut pentru prima data o prajitura cu banane care a fost foarte apreciata. Deci mi-ar placea ca lumea sa-si aduca aminte de calitatea acestei prajituri.



Cu toate ca acum este una dintre cele mai de succes actrite de la Hollywood si se mandreste cu o familie fericita, pentru Cate Blanchett viata nu a fost intotdeauna atat de roz, iar unul dintre motivele pentru care interpretarea din Blue Jasmine a fost atat de naturala are legatura chiar cu experienta personala din copilarie. 
 

Actrita a povestit ca tatal sau a murit din cauza unui atac de cord pe cand ea avea doar 10 ani, patru ani mai tarziu a fost nevoita sa-si caute de lucru pentru a putea supravietui, perioada in care a fost martora a luptei pe care mama sa o avea cu probleme financiare.



 

"Mi-am gasit de lucru la un azil de batrani. Am mintit in legatura cu varsta mea, pentru ca eram mult prea tanara ca sa fiu angajata. Mergeam acolo dupa ore. Mi-a placut locul de munca. Imi plac oamenii in varsta. Dupa ce tatal meu a murit, bunica s-a mutat cu noi si intotdeauna am considerat ca era un privilegiu enorm sa traiesc intr-o casa cu trei generatii", a marturisit vedeta.
 

Acum mama a trei copii, Dashiell (12 ani), Roman (9 ani) si Ignatius (5 ani), Cate Blanchett este casatorita cu dramaturgul Andrew Upton, cei doi creascandu-si copiii in Sydney, departe de lumea haotica si plina de capcane din Beverly Hills. 
 

Considerata o actrita inteligenta si plina de farmec, Cate Blanchett reuseste sa iasa in evidenta prin maniera in care a evitat capcanele faimei si dezumanizarea prin operatii estetice. De altfel, ea si ales rolurile cu o atentie meritorie, astfel ca pana acum a primit 94 de premii si 75 de nominalizari la cele mai importante evenimente de specialitate.



Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies