marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cannes 2015: 16 filme din acest an pe care orice cinefil trebuie sa le vada. Productiile despre care se va vorbi tot anul

Pe 13 mai debuteaza Festivalul de Film de la Cannes. Editia din acest an aduce filme spectaculoase ca Mad Max:Fury Road, dar si filme cu potential de Oscar, ca Macbeth si o sumedenie de filme de arta. Mai jos,va prezentam 10 filme prezentate la Cannes in acest an pe care orice cinefil trebuie sa la vada.

Cannes 2015: 16 filme din acest an pe care orice cinefil trebuie sa le vada. Productiile despre care se va vorbi tot anul

Carol
Regie: Todd Hayness
Distibutie: Cate Blanchett, Rooney Mara


Cate Blanchett si Rooney Mara sunt protagonistele unei povesti de iubire neconventionale, dintre doua lesbiene, cu actiunea plasata in anii '50. Filmul este adaptat dupa cartea scrisa de Patricia Highsmith "The Price of Salt", despre care s-a spus ca va fi cu greu ecranizata din cauza subiectului delicat. Dar, dupa ce anul trecut, "Blue is The Warmest Colour" a luat Palme d'Or, producatorii independenti au fost mai deschisi. Insa, Cate Blanchett insista si declara ca nu este un film in genul acela, adica nu vor fi scene atat de explicite. Filmarile au durat 33 de zile.

 


The Sea of Trees

Regie: Gus van Sant
Distributie: Matthew McConaughey, Naomi Watts, Ken Watanabe


In Sea of Trees, Matthew McConaughey joaca rolul unui american cu tendinte suicidale, care incearca sa isi puna capat zilelor. Insa, chiar in padurea densa si indepartatea unde alege sa faca acest gen, intalneste un barbat japonez ratacit (Ken Watanabe) cu care se imprieteneste. Naomi Watts va juca rolul sotiei lui Matthew McConaughey.Presa americana  a facut o paralela intre acest rol si cel din True Detective, incarcat de simboluri si filosofie. "Sunt doua proiecte diferite total, dar personajele sunt la fel de poetice. In acest film, avem povestea unei supravietuiri, a unui om care cauta izbavirea" a spus McConaughey conform IndieWire.

 

Chronic
Regie: Michel Franco
Distributie: Tim Roth

"Chronic" ar putea fi unul dintre filmele intens aclamate la Cannes in acest an. Tim Roth, care a fost si presedintele Juriului in anii trecuti, revine pe Croazeta in calitate de actor. Regizorul mexican Michel Franco isi face debutul in limba englez cu un film emotionant despre un ingrijitor la domiciliu, inconjurat de moarte si oameni pe moarte.




Dheepan
Regie: Jacques Audiard
Distributie: Vincent Rottiers, Marc Zinga


Jacques Audiard nu este deloc un strain la Cannes, unde deja si-a facut un renume cu filme ca "A Self-Made Hero", "A Prophet" sau "Rust and Bone". In "Dheepan", Vincent Rottiers joaca rolul unui luptator Tamil din Sri Lanka, care zboara catre Paris, unde ajunge ingrijitor si expert imobiliar.

The Lobster
Regie: Yorgos Lanthimos
Distributie: Colin Farrell, Ben Whishaw, John C. Reilly, Lea Seydoux, Rachel Weisz


"The Lobster" este debutul in limba engleza al regizorului grec Yorgos Lanthimos. Povestea este plasata intr-un viitor distopic, in care persoanele singure au la dispozitie 45 de zile sa isi gaseasca un partner, altfel vor fi transformare in animale si trimise in salbaticie.

 


 

Macbeth
Regie: Justin Kurzel
Distributie: Michael Fassbender, Marion Cotillard


"Macbeth" este probabil printre cele mai asteptate filme de la Cannes din acest an, de la care expertii au asteptari uriase si este considerat  un candidat solid la Oscaruri. Filmul urmareste povestea tragica a lui Macbeth, eroul din celebra piesa de teatru scrisa de William Shakespeare. Regizorul Justin Kurzel si acesta a incercat sa pastreze textul original, din secolul XI, folosind versurile lui Shakespeare, insa intr-o versiune mai scurta."Am regasit o vibratie si inteligenta deosebite in acest scenariu." a spus Fassbender. Obisnuit cu roluri solicitante si anti eroi, acesta a declarat ca se fereste sa-l catalogheze pe Macbeth drept un personaj negativ." Intotdeauna am avut o problema cu cuvantul <<rau>>. Nu-mi spune nimic, nu-mi ofera detalii. Eu incerc sa gasesc motivatia unui personaj. Nu il consider rau pe Macbeth, ci tulburat, schimbat.Atunci cand il intalnim prima data, el este un om bun, atat cat ii permit circumstantele. Isi serveste cat se poate de loial regele si incearca sa isi protejeze soldatii" a declarat Fassbender despre personajul sau. Alaturi de el va juca si talentata Marion Cotillard in rolul sotiei sale.
 


Tale of Tales

Regie: Matteo Garrone
Distributie: Salma Hayek, John C. Reilly, Vincent Cassel

Regizorul italian Matteo Garrone revine pe Croazeta, dupa ce a mai fost prezent la festival in anii trecuti cu filme ca Gomorrah (2008) si Reality (2012). De aceasta data, acesta prezinta "Tale of Tales", un fantasy-horror de epoca, cu influente din basme italienesti din secolul XVII. "Nu a fost usor pentru mine sa gasesc finantare pentru acest film, apoi am avut probleme tehnice, am lucrat mult la efecte speciale, designs, costume, decoruri, tot ce a putut merge prost a mers prost. Si asta a fost un calvar, eu fiind o persoana careia ii place sa detina controlul." a spus regizorul italian pentru IndieWire. Bazat pe o colectie de basme si povesti fantastice ale autorului italian Giambattista Basile, filmul va prezenta diferite povesti, inclusv una in care Salma Hayek mananca inima unui urias.

 



A Tale of Love and Darkness
Regie: Natalie Portman
Distributie: Natalie Portman, Makram Khoury, Shira Haas


Natalie Portman debuteaza ca regizoare cu acest film, care aduce in prim plan viata lui Amos Oz, jurnalist si scriitor si un puternic sustinator al rezolvarii conflictului dintre Israel si Palestina si reconcilierii dintre cele doua state. Natalie Portman a fost puternic implicata in acest film, mai ales ca provine dintr-o familie de evrei si s-a nascut in Ierusalim.


Sicario
Regie: Denis Villeneuve
Distributie: Emily Blunt, Josh Brolin, Benecio Del Toro


Denis Villeneuve aduce in competitie la Cannes filmul "Sicario" prima productie produsa de Lionsgate care intra vreodata in cursa pentru Palme d'Or. De altfel, acesta este si primul sau film din cariera prezent la Cannes. "Sicario" urmareste povestea unui cartel mexican si are o distributie impresionanta cu Emily Blunt, Josh Brolin, Benecio Del Toro.

 

 

Irrational Man
Regie: Woody Allen
Distributie: Joaquin Pheonix, Emma Stone
 
Noul film al lui Woody Allen va fi prezentat in premiera la Cannes, anul acesta. Filmul urmareste povestea unui profesor de filosofie aflat intr-o criza existentiala care regaseste dorinta de trai dupa ce incepe o relatie cu o studenta tanara si frumoasa.





Our Little Sister

Regie: Hirokazu Kore-eda
Distributie:  Haruka Ayase, Masami Nagasawa

Our Little Sister ar putea fi surpriza din acest an din competitia pentru marele trofeu Palem d'Or. Adaptat dupa povesti manga, filmul este o drama despre povestile a patru surori care locuiesc in Kamakura, Japonia.  Hirokazu Kore-eda a mai castigat la Cannes Premiul Juriului in 2013, cu  "Like Father, Like Son" si a mai avut in competitie doua filme: Nobody Knows (2004) si Distance (2001).

 

My Mother
Regie: Nanni Moretti
Distributie: Margherita Buy

Regizorul italian Nanni Moretti este in acest an pentru a saptea oara in competitie la Cannes si este al treia colaborare cu actrita italianca Margherita Buy. Ea joaca rolul unei regizoare care trece prin crize existentiale atat pe platou cat si in afara lui.


 

Youth
Regie: Paolo Sorrentino
Distributie: Michael Caine, Hervey Keitel, Rachel Weisz, Madalina Ghenea

 

Paolo Sorrentino se intoarce si isi provoaca publicul la o noua poveste despre regasirea artei si despre sufletul uman. "Youth" are si trailer, iar din distributie fac parte Michael Caine, Rachel Weisz, Paul Dano si frumoasa romanca Madalina Ghenea, care are un rol secundar. "Youth" urmareste povestea unui dirijor de opera pensionat, care pleaca in vacanta cu fiica lui (Rachel Weisz) si prietenul ei regizor (Paul Dano). Dupa ce ajung la hotel, dirijorul se va confrunta din nou cu propria muzica, dupa ce primeste o invitatie de la Regina Elizabeta II sa participe la petrecerea aniversara a Printului Phillip.

 

 


Standing Tall

Regie: Emmanuelle Bercot
Distributie: Catherine Deneueve, Benoît Magimel

Dupa foarte mult timp, Festivalul de Film de la Cannes va fi deschis de un film regizat de o femeie. Este vorba despre "La tete haute/Standing Tall", de Emmanuelle Bercot, actrita si regizoare franceza. Filmul spune povestea lui Malony si evolutia tumultoasa de la copilarie la adult. In rolurile principale, fanii o vor revedea pe celebra Catherine Deneueve si Benoît Magimel.

 


The Little Prince
Regie: Mark Osbourne
Distributie:Marion Cotillard, Rachel McAdams, Jeff Bridges


"Little Prince"  este bazat pe celebra carte scrisa de Antoine de Saint-Exupery si celebra poveste care aduce in prim-plan valorile umane, responsabilitate si legatura intre oameni, toleranta si spirit de aventura. In cei 67 de ani de la apartiei, "Micul Print" a devenit un mit cunoscut in intreaga lume. Filmul celor de la Pixar este cu totul revolutionar si combine tehnici de animatie si CGI cu tehnici clasice de animatie stop-motion. Judecand dupa primul trailer, "Little Prince" are mari sanse sa devina un favorit la categoria "Cel mai bun film animat" la Oscarurile de anul viitor. Regizat de Mark Osbourne, cunoscut pentru "Kung Fu Panda", filmul beneficiaza de vocile unora dintre cei mai talentati actori, de la Marion Cotillard, Rachel McAdams, Jeff Bridges, James Franco. La Cannes, va fi prezentat in afara competitiei.


 

 

Bonus:

Mad Max: Fury Road

Regie: George Miller
Distributie: Tom Hardy
 


Au trecut 30 de ani de cand Mel Gibson descoperea lumea nebuna din desertul apocaliptic in Mad Max. Seria l-a transformat intr-un star mondial si a redefinit genul apocaliptic in cinematografie. Azi, Mad Max se intoarce in forta, cu un nou erou, interpretat de Tom Hardy. Noul film promite o intoarcere la atmosfera distopica ce a definit aceasta serie cinematografica si va aduce o societate anarhica, pentru care legile si regulile nu mai exista. Dar in aceasta lume sangeroasa exista doi rebeli care ar putea rasturna totul si instaura ordinea. Max incearca sa isi revina dupa ce si-a pierdut sotia si copilul si se lupta cu toti cei care ii ies in cale si il ameninta. Insa, mai exista un alt personaj interesant, Furiosa (Charlize Theron) o femeie rasa complet in cap, cu o aparitie de razboinica, care incearca sa supravietuiasca in desertul sangeros. Filmul se lanseaza in Romania incepand cu 15 mai.

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies