marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

De la Ferris Bueller's Day Off la seria Home Alone. 5 momente din cariera lui John Hughes, stapanului comediei americane vreme de 25 de ani

Nu a fost premiat niciodata la nivel inalt, dar John Wilden Hughes Jr. a  bucurat si emotionat generatii intregi de cinefili de peste tot din lume cu filmele scrise, regizate si produse de el. 

 

Publicitarul la usa National Lampoon

   John Hughes a lucrat la inceputul carierei lui in publicitate si asa a ajuns la New York in preajma revistei umoristice National Lampoon. Primul sau scenariu ecranizat sub brandul National Lampoon – Class Reunion din 1982 – a fost un esec total, dar cu urmatorul – Vacation din 1983 – succesul a venit instantaneu. Hughes a continuat sa se inspire din experientele personale si a sa scris mai departe pentru personajul interpretat de Chevy Chase si familia lui buclucasa Griswold.

   Au urmat in 1985 scenariul pentru European Vacation si in 1989 cel pentru Christmas Vacation, unde Hughes a fost si producator executive. In total cele trei filme National Lampoon semnate John Hughes au facut incasari de peste 180 de milioane de dolari, o cifra specataculoasa pentru jumatatea anilor ’80.

 

 

Regele comediei cu adolescenti

   Mai multe filme de la jumatatea anilor ’80 i-au adus rapid lui John Hughes supranumele de rege al comediei cu adolescenti. Spre deosebire de tot ce se facea si inca se face pe aceasta nisa, vulgar si gros, John Hughes a venit cu intamplari hazlii, dar oneste, si cu foarte multa sensibilitate. In 1984 scria si regiza Sixteen Candles, o poveste despre cat de incurcata poate fi ziua de nastere a unei adolescente. Aceeasi Molly Ringwald avea sa fie in 1986 Pretty in Pink , un alt titlu cu priza la public si critica scris si produs de Hughes.

   Intre Sixteen Candles si Pretty in Pink, tot Molly Ringwald facea parte din The Breakfast Club – o poveste cu un gasca de adolescenti in centru. Superlativul adolescentin a venit in 1986 odata cu Ferris Bueller's Day Off, scris, regizat si produs de John Hughes, o pelicula in care Matthew Broderick facea totul in cautarea libertatii si fericirii, adica a chiulului, unui Ferarri si unei intalniri cu o tipa misto. 

 

 

Cand regele abdica…

…din proprie initiativa. Simtind greutatea coroanei purtate vreme de cativa ani, John Hughes a inteles ca e timpul sa schimbe macazul. Si a facut-o senzational cu Planes, Traines and Automobiles, un film pentru care se spune ca a filmat de doua ori mai mult decat o pelicula hollywoodiana obisnuita.

   Inspirat dintr-o poveste traita de Hughes insusi – scenaristul a plecat de la Chicago la New York si desi trebuia sa se intoarca in aceeasi zi, a revenit abia dupa 5 zile din cauza problemelor transportatorilor – Planes, Traines and Automobiles a fost locul intalnirii memorabile dintre John Hughes si actorul John Candy. Cei doi au avut o colaborare prolifica, lucrand impreuna la 8 pelicule, ce s-a transformat in timp intr-o prietenie trainica. Disparitia prematura a lui Candy, avea doar 43 de ani in 1994 cand a facut un atac de cord, l-a marcat pe Hughes care a inceput un proces lent de retragare din lumea cinematografiei.

 

 

De la adolescenti la copii si animale de companie 

   Poate nici unul din subgenurile din care John Hughes a scris nu are insa priza la public detinuta de comedia de familie. Iar in anii ’90 nimeni nu a scris si produs mai multe hituri de acest fel decat John Hughes. Lista e plina de titluri, personaje si intamplari memorabile.

    In primul rand seria istorica cu Macaulay Caulkin ramas singur acasa in mai multe randuri (Home Alone 1, 2 si 3), apoi nabadaiosul copilul-problema Dennis (Dennis the Menace din 1993), dar si povestea bebelusului care face fata cu succes unei gasti de infractori stupizi (Baby’s Day Out) sau mica escroaca carliontata din Curly Sue. Si tot John Hughes a scris in 1992 scenariul primului film din seria Beethoven, introducand un caine Saint Bernard in sanul unei familii tipice americane.  

 

 

Anii 2000

Incepand cu 1994 John Hughes s-a retras in zona orasului Chicago, locul unde copilarise, continuand sa scrie, de aceasta data sub pseudonimul Edmond Dantes dupa protagonistul romanului Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas. Astfel povestea sirpoasa dintre Jennifer Lopez si Ralph Fiennes din Maid in Manhattan(2002) si aventura bodyguard-ului Owen Wilson angajat de un grup de scolari din Drillbit Taylor(2004) sunt ultimele pelicule dupa scenarii marca John Hughes.
   
   Scenaristul, regizorul si producatorul a decedat in 2009 in urma unui atac de cord , iar la gala Oscar cu numarul 82 a fost celebrat cu un material retrospectiv din filmele sale. La finalul acestuia de pe scena Kodak Theater actori si colaboratori ai lui John Hughes si-au luat la revedere de la el.


Modifică setările cookies