marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Bella Italia. Cele mai bune filme pentru ca sa admiri frumusetile peninsulei

In salile noastre de cinema ruleaza in aceste saptamani declaratia de dragoste adresata Cetatii Eterne semnata de regizorul Woody Allen. Moment numai bun sa trecem in revista si alte pelicule filmate pe fundalul frumusetilor Italiei.

 

#1

Orasul: Verona

Filmul: Letters to Juliet (2010)

   O poveste dublu romantica in care Amanda Seyfried se desparte de Gael Garcia Bernal, daca va vine sa credeti nu el e “alesul”, nascuta chiar sub balconul Julietei. Pe langa aceasta locatie incarcata de romantism, filmul ne poarta prin partea spectaculoasa a Veronei medievale si prin imprejurimile orasului, incarcate vile, vita de vie si maslini. In roluri secundare doua masini italienesti: o Lancia Delta si un Fiat 500

 

 

#2

Orasul: Venetia

Filmele: Dangerous Beauty (1998), The Tourist (2010)

   Fie ca vorbim de secolul 16 cand o tanara (Catherine McCormack) devine din femeie obisnuita curtezana, din curtezana eroina si din eroina victima a Inchizitiei, fie ca ne plasam in secolul 21 intr-o poveste cu spioni, identitati secrete si nume de 5 stele de la Hollywood (Johnny Depp si Angelina Jolie), ceea ce atrage atentia spectatorului sunt palazzo-urile, canalele pe apa si atmosfera unica a celui supranumit Serenissima.

 

 

#3

Regiunea: Sicilia

Filme: Cinema Paradiso (1988), L'uomo delle stele(1995), Baaria (2009)

   Nu exista un creator de filme mai atasat de Sicilia decat Giuseppe Tornatore, regizorul nascut in Bagheria, o comunitate mica a insulei. In 1988 cu Cinema Paradiso el isi depana, cu emotie si umor, amintirile din copilarie. In 1995 cu L’uomo delle stele facea o calatorie plina de sensuri istorice prin toata Sicilia. Iar in 2009 in Baaria un orasel sicilian devenea insusi personajul principal studiat prin ochii evolutiei a trei generatii a unei familii.  

 

 

#4

Regiunile: Toscana si Campania

Filmul: Under the Tuscan Sun (2003)

   Pornind de la bestseller-ul scris de Francis Mayes filmul spune povestea unei femei recent divortate interpretate de Diane Lane cucerita de farmecul Toscanei. Venita in excursie in Italia, ea cumpara si renoveaza o vila, isi schimba norocul si isi gaseste dragostea. Filmarile s-au desfasurat insa nu doar in Florenta, capitala regiunii Toscana, la Cortona si Arezzo – tot in Toscana, dar si la Positano si Salerno in Campania.  

 

 

#5

Orasul: Roma

Filmul: Roman Holiday (1953)

   Daca in 2012 Woody Allen ne ofera imagini cu Fontana di Trevi si stradutele inghesuite din cartierul Trastevere in al sau To Rome with Love, pentru un alt fel de excursie la Roma va propunem in acelasi timp o calatorie in timp. Chiar daca vorbim de un film alb-negru, Roman Holiday cu Gregory Peck si Audrey Hepburn e un clasic romantic de neratat ce respira aerul roman al Boccai della verita. Intr-un rol secundar: indiscutabil cea mai simpatica motocicleta din lume, Vespa.

 

 

Extra-bonus

Orasul: Milano

Filmul: Io sono l’amore (2009)

   Nordul Cizmei nu are nici farmecul si nu ofera nici lumina pe care cineastii le regasesc in centrul si sudul Italiei. Cu toate astea Milano a fost locul ideal pentru filmarile peliculei dramatice semnate de Luca Guadagnino, orasul oferind o atmosfera glaciala, un aer industrial, dar si un moment al adevarului filmat in varful Domului din Milano


Modifică setările cookies