marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Beasts of Southern Wild, filmul care l-a lasat fara cuvinte pe Barack Obama: o fetita de 8 ani are sanse sa ia Oscarul in fata unor actrite cu pretentii. De ce te va impresiona pentru totdeauna

Productia independenta Beasts of Southern Wild a reusit sa impresioneze la unison criticii din intreaga lume, care nu s-au zgarcit si au oferit cate 5 stele productiei fantasy. Inclusiv presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca a fost profund impresionat de pelicual regizata de Benh Zeitlin si care o are in prim plan pe micuta actrita Quvenzhané Wallis.

Beasts of Southern Wild, filmul care l-a lasat fara cuvinte pe Barack Obama: o fetita de 8 ani are sanse sa ia Oscarul in fata unor actrite cu pretentii. De ce te va impresiona pentru totdeauna

 

Dupa ce a fost vizionat la Festivalul de Film Sundance, Beasts of Southern Wild a devenit una dintre cele mai discutate pelicule. Intr-un interviu acordat in urma cu cateva saptamani, celebra Oprah a spus ca a  aflat de acest film dupa ce i l-a recomandat presedintele Americii, Barack Obama, care a fost profund impresionat de film. "Trebuie sa vezi acest film neaparat" a fost reactia lui Obama atunci cand Oprah a spus ca nu l-a vazut, conform revistei TIME.

 

Beasts of the Southern Wild este o drama fantezie premiata la Festivalul de Film de la Cannes in 2012 cu FIPRESCI Prize si Golden Camera. Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) este o fetita de sase ani, care traieste cu tatal ei, Wink intr-o comunitate pe o insula inconjurata de ape. Tatal ei o iubeste, dar e sever cu ea, asa ca Hushpuppy nu e o fetita vulnerabila, ci una care se poate descurca singura. Atunci cand Wink se imbolnaveste de o boala misterioasa, toata natura o ia razna - temperaturile cresc mult, ghetarii se topesc, si armata de creaturi preistorice se dezlantuie. Pe masura ce acestia se apropie si nivelul apei din delta creste, iar tatal ei este tot mai slabit, Hushpuppy isi da seama ca trebuie sa plece singura pentru a-si gasi mama.


 

Productia independenta produsa de Fox Searchlight este considerata o revelatie la festivalurile de profil. Toti ochii au fost atintiti catre micuta Quvenzhané Wallis care avea 6 ani cand a dat probe pentru rol. Inainte sa inceapa filmarile, regizorul a intrebat-o ce ar face sa ajute o lume post-apocaliptica. "Intotdeauna m-as spala pe dinti si mi-as asculta parintii" a fost raspunsul lui Wallis. Regizorul a fost impresionat de acest raspuns si l-a transformat intr-un adevarat principiu pentru personajul sau Hushpuppy din film. "Prin comportamentul tau poti recrea ordinea in lume" a spus regizorul Benh Zeitlin.

 

Actrita de 8 ani a impresionat pe toata lumea cu forta ei actoriceasca, dar si naturaletea. Site-ul Gold Derby, care analizeaza performantele regizorilor, actorilor, producatorilor etc si apoi realizeaza un clasament in functie de procent, a pus-o pe Quvenzhané Wallis pe locul 3 in topul cu cele mai mari sanse la Oscar in 2013, dupa Laura Dern si Keira Knightely, dar inaintea lui Marion Cotillard. Cei de la Rolling Stone sunt de parere ca atat regizorul de 29 de ani cat si eroina de 6 ani trebuie sa fie premiati de Academia Americana de Film pentru talentul sau cu care au reusit sa creeze un film special si nemaintalnit.
 



 

"Beast poate o fi o alegorie la orice vrei tu. Locul in care se desfasoara actiunea este actual sau poate tine locul unui loc fictiv si cu semnificatie simbolica? Acest film este o creatie imensa, ceva cu totul uluitor, in care o societate retraieste conexiunea cu natura, intoarcerea la origini, fara sa traisca apasarea unei civilizatii industrializate. Beasts of the Southern Wild este in mare parte o poveste fantasy dar pastreaza o autenticitate chinuitoare prin interpretarile sclipitoare" a scris Roger Ebert in recenzia sa, in care i-a oferit filmului 4 stele din 4.

 

 

"Nu ai cum sa nu fii captivat de Quvenzhané Wallis, care a fost aleasa din 3.500 de candidati. Intr-un film cu un decor restrans, forta ei actoriceasca ridica un imperiu" au scris cei de la Rolling Stone care au oferit filmului 5 stele din 5.

 


 

 

Pe langa povestea interesanta, Beasts of Southern Wild uimeste la nivel vizual si imagini puternice in care apare ghetari care se topesc sau zimbrii imensi. Intrebat intr-un interviu pentru National Geographic de ce a ales zimbrul ca animal simbolic si creaturi mitice, acesta a spus :


"M-am inspirat din niste desene in pestera si cele din pestera Lascaux. Hushpuppy, fetita din film se vede pe ea ca fiind ultima ramasa din societatea ei aflata in extinctie. Ea se intreba cum se vor uita oamenii in urma la civilizatia ei. Si cum facem asta? Ne uitam la picturile si arta pe care acestia le lasa in urma. Asa a fost intotdeauna. Si asta este paralela care ne-a inspirat  sa folosim zimbrii in film. Pe masura ce fetita intelege evenimentele naturale din jurul ei la un nivel mai complex, vede legatura dintre moarte si natura, zimbrii capata o alta seminificatie. Singurul mod in care intelege moartea este reprezentata de lucruri mari care mananca lucruri mici: tatal sau este chinuit de boala, casa sa este distrusa de inundatii. Cel mai violent aspect al filmului este modul in care incepe sa inteleaga natura" a spus Zeitin.

 

 



 

Acesta a mai spus ca prezenta zimbrului in film mai are un sens: "Ideea mi-a venit la final si a trebuit sa o integrez pe tot parcursul filmului. Exista doua animale salbatice care vor trebui sa se ucida unul pe altul pentru a supravietui. Dar sunt atat de onorabile incat la final inteleg ca cel mai mare pacat ar fi sa ucizi ultimul membru al unei specii pe cale de extinctie, fie ca vorbim de oameni sau animale. Filmul spune o poveste veche de cand lumea, insa de data asta o facem prin ochii unui copil curajos si neinfricat. "

 

Cei de la New York Times scriu ca Beast of The Southern Wild este un antitdot perfect la o lume cinica si sarbatoreste libertatea spiritului, asa cum este creat individul in forma esentiala. Acestia spuns ca micuta Hushpuppy se afla cu mandrie in topul celor mai tari eroine din 2012.
 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies