marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Au uimit o planeta intreaga. Filmele cu cele mai bune efecte speciale din ultimii zece ani

Efectele speciale au asigurat succesul multor filme in care prestatia actorilor si chiar povestea au lasat de dorit. Era efectelor speciale in filme a explodat mult in ultimii ani gratie noilor inventii in materie de tehnici de filmare. In ultimii zece ani Hollywood-ul a oferit unele dintre filmele cu cele mai bune efecte speciale din istorie.

Au uimit o planeta intreaga. Filmele cu cele mai bune efecte speciale din ultimii zece ani

2012 (2009)

Desi a fost dur criticat de catre specialisti, 2012 a incantat publicul prin efectele speciale uluitoare. Panica creata in mod absurd de asa zisul sfarsit al lumii care se asteapta a fi la finalul anului 2012, a fost ajutata si de acest film, in care intreaga planeta este distrusa.

Criticile aduse au fost in special pentru scenariul banal si cliseic, tipic pentru acest gen de filme. Ca de obicei, exista o familie ce va fi prinsa in mijlocul evenimentelor, cativa oameni de stiinta care observa evenimente ciudate, si apoi sunt prezentate incercarile diversilor indivizi de a supravietui cataclismului. Dar 2012 a fost unul din cele mai asteptate filme ale anului 2009 si ramane unul din filmele cu cele mai bune efecte speciale din ultimii ani. Scenele in care mai multe monumente istorice din intreaga lume sunt distruse raman memorabile.


Minority Report (2002)
 

Filmul lui Spielberg bazat pe un roman scris de celebrul autor Philip K. Dick a fost un pas inainte in ceea ce priveste tehnologia efectelor speciale. Tom Cruise joaca rolul unui politist care este specializat in pedepsirea celor care  nu au comis crime inca, dar planuiau sa o faca. Folosind o tehnologie avansata ce le permite politistilor sa afle cand o persoana are intentia de a ucide, acestia reusesc sa ii aresteze inainte de a comite infractiunea.


Harry Potter (2001-2011)

Seria filmelor Harry Potter, adaptata dupa cartile cu acelasi nume scrise de J.K. Rowling, a devenit cea mai de succes franciza. Desi se asteptau sa se creeze valva, nimeni nu isi imagina ca aceasta va fi cea mai profitabila franciza din istorie. Pe masura ce erau lansate, filmele deveneau din ce in ce mai bune si capatau imbunatatiri semnificative la nivel de imagine, devenind tot mai atractive. Ultimul film din serie, "Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2" a fost primul filmat 3D si ofera scene de lupta memorabile, avand cele mai bune efecte din toata seria.

King Kong (2005)

Peter Jackson si echipa sa au reusit prin remake-ul filmului din 1933, sa aduca pe marile ecrane tot ceea ce a lipsit in primul film. Desi a fost o realizare enorma chiar si pentru anii '30, King Kong a fost readus la viata in 2005 de catre regizorul celebrei serii Lord of the Rings. Si nu se putea altfel decat intr-o maniera grandioasa, dar emotionanta in acelasi timp. Jackson a ales sa nu umanizeze maimuta, lasand-o sa arate pe cat de mult posibil ca un animal salbatic. La prima intalnire cu cea pentru care isi va risca viata, Ann (Naomi Watts), King Kong se poarta asa cum orice animal salbatic ar face-o: mormaie si este agresiv, incercand sa se apere. Scenele in care maimuta se lupta cu alte animale sunt extrem de spectaculoase si bine realizate.


District 9 (2009)

District 9
este unul din putinele filme SF nominalizate la Oscar, la categoria cel mai bun film al anului. In 2009, filmul lui Neil Blomkamp era revelatia anului. Pe langa ingeniozitatea subiectului si efectele speciale extrem de bine realizate, District 9 a reusit sa treaca peste handicapul de la Hollywood, si chiar daca are efecte speciale deosebite, scenariul a contat mai mult. Este unul din putinele filme din ultima vreme in care lipsesc cliseele clasice.


Wall-E (2008)

Simpaticul robotel ramas singur pe Pamant, devenit acum un refugiu al gunoaielor, a cucerit pe toata lumea. Povestea lui emotionanta a fost realizata impecabil de catre cei de la Disney si Pixar, dovedind inca o data cat de departe au ajuns filmele animate si cat de avansata este tehnologia folosita. Wall-E ne-a cucerit pe toti cu expresivitatea sau, neavand aproape nicio replica in film.

Star Wars Trilogia II (1999-2005)

George Lucas revolutiona industria filmului si a efectelor speciale cu lansarea primului film Star Wars in 1977. Filmele din prima trilogie au reusit sa se impuna la Hollywood si sa fie considerate trei dintre cele mai bune filme facute vreodata.

Folosindu-se de tehnologia avansata pe care ultimii 20 de ani au oferit-o, in 1999 Lucas pornea o noua trilogie. Cunoscut pentru creativitatea sa si ideile sale originale, el a reusit sa ofere tot ce e mai bun prin personajele sale unice si distincte din filmele celei de-a doua serii. Desi a fost considerata slaba fata de prima trilogie, ultimele filme Star Wars au oferit unele dintre cele mai spectaculoase si bine lucrate efecte speciale.

Trilogia Matrix  (1999-2003)

Chiar si la 11 ani dupa aparitia primului film, seria Matrix ramane una dintre cele mai uluitoare francize. Filmele fratilor Wachowski au uimit pe toata lumea, reusind sa imbine efecte speciale revolutionare cu un scenariu complex, pentru unii aproape de neinteles. Cu fiecare film facut, specialistii in efecte speciale ofereau un spectacol intreg, demonstrand cat de avansata a ajuns tehnologia. Seria Matrix ne-a oferit scene memorabile, care au intrat in istorie.



Trilogia Stapanul Inelelor (2001-2003)

Universul imaginat de J.R.R. Tolkien nu putea fi reprezentat mai bine decat a reusit Peter Jackson si echipa sa. Lansate la un an distanta unul de celalalt, filmele din seria Stapanul Inelelor au reusit sa devina in fiecare an cele mai bune filme, al treilea castigand Premiul Oscar, dar poate fi considerat un premiu pentru intreaga serie. Ce a reusit Jackson sa faca din universul lui Tolkien a depasit chiar si cele mai inalte asteptari, si pana si cei mai aprigi critici s-au inclinat in fata lui Jackson.

Avatar (2009)

Filmul lui Cameron nu mai are nevoie de nici o prezentare. Transformat dintr-un blockbuster intr-un fenomen mondial, Avatar a revolutionat cinematrografia mondiala, deschizand noi drumuri in ceea ce priveste imaginea si efectele speciale. Complet uluitor si diferit de orice alt film, Avatar va ramane in istorie drept unul din cele mai bune filme 3D ale secolului XXI. Oricat de slab ar fi fost considerat scenariul, Cameron a demonstrat inca o data ca este un maestru al filmelor de box-office, asigurandu-si un loc in istoria oamenilor care au schimbat lumea filmului.

 

 



Modifică setările cookies