marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Are you not entertained? Cele mai faimoase scene din filmele lui Ridley Scott

Fie ca a facut filme de actiune, de aventura sau SF-uri, Ridley Scott este cunoscut pentru imaginile puternice din peliculele sale. De la "Blade Runner" la "Black Hawk Down" si de la "Gladiator" la "Alien", Scott a creat scene memorabile si grandioase. Iata 10 dintre ele!

1. Gladiator ( 2000)
Distributie: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Cine-l poate uita pe Russell Crowe privind sfidator publicul din Colosseum dupa ce si-a doborat un adversar alaturi de replica: Are you not entertained? Maximus se remarca in arena Coloseum-ului in lupta corp la corp.Constient de puterea poporului el obtine mai tarziu razbunarea in fata tuturor, impunandu-se ca cel mai mare erou al imperiului Roman.

2. Alien (1979)
Distributie: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt

Dincolo de atmosfera infricosatoare a intregului film Alien, aceasta este 
scena care a socat pe cinefili timp de 30 de ani si care este definitorie pentru seria Alien. Cea in care pieptul lui Kane (John Hurt) este perforat de un extratestru, intr-o secventa sangeroasa, pe care odata ce o vezi iti ramane intiparita in memorie.

3. Blade Runner(1982)
Distributie:Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young
 

Rutger Hauer a creat unul dintre cele mai memorabile momente din istoria cinematografiei. Replicantul/Androidul Roy Batty (Rutger Hauer) are o confruntare finala pe acoperisul unei cladiri cu Rick Deckard, interpretat de Harrison Ford. Discursul lui Rutger Hauer de la finalul lui Blade Runner te lasa in lacrimi. Actorul a renuntat la jumatate din discurs si a improvizat restul, insa rezultatul te face sa tremuri: "Am vazut lucruri incredibile. Am atacat nave pe Orion. Am vazut raze sclipind in intuneric langa Tannhauser Gate.Toate momentele se pierd in timp ca lacrimile in ploaie. E vremea sa mori."

4. Black Hawk Down ( 2001)
Distributie:Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore

Cu acest film Scott Scott aduce un omagiu patriotic soldatilor care s-au jertfit in misiunea din Somalia in anul 1993. Scena in care echipajul de soldati americani iese din elicopter prabusit  si trebuie sa infrunte hoardele de atacatori este impresionanta.

5. Kingdom of Heaven ( 2005)
Distributie: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson

Asediul Ierusalimului din filmul cu care Scott reia perioada extrem de agitata si tulbure din istoria omenirii - cruciadele - este regizat impresionant si contine secvente de lupta magistrale.

6. G.I. Jane (1997)
Distributie: Demi Moore, Viggo Mortensen, Anne Bancroft

La un an dupa ce Demi Moore devenea fantezia barbatilor in Striptease, actrita se inrola in Navy SEALS in filmul regizat de Scott. Toata lumea se astepta ca ea sa nu reuseasca intr-o lume rezervata barbatilor, insa momentul in care se tunde zero arata ca e dispusa la orice. Scena a devenit celebra.

7. Gladiator ( 2000)
Distributie: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Maestrul Ridley Scott isi imagineaza moartea neinfricatului Maximus (Russell Crowe) ca o pe calatorie printr-un lan de grau la finalul caruia isi va revedea sotia si copilul. Scena cu generalul/gladiatorul Maximus in drum spre lumea de apoi pe muzica lui Hans Zimmer/ Lisa Gerrard este cutremuratoare.

8. Blade Runner(1982)
Distributie:Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Cei care au avut norocul sa vada Blade Runner in cinematografe, probabil ca sunt bantuiti si acum de imaginea lui Deckard (Harrison Ford), plimbandu-se pe strazile dezolante din Los Angelesul anului 2019. Strazile viitorului sunt dominate de haos, babelul de sloganuri publicitare anunta "o noua viata te asteapta in coloniile de pe alte planete", muzica semnata de Vangelis este cutremuratoare, iar o gheisa troneaza ecranele gigantice din oras. Printre ploaie si fum, strazile sunt dominate de indivizi asiatici.Toate aceste elemente definesc Los Angeles-ul distopic creat de Ridley Scott, care reflecta o lume populata de replicanti (androizi) si agenti ai companiei care conduce tot si care a creat totul, Tyrell Corporation.

9. Alien (1979)
Distributie: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt

Dupa ce a aparut Alien, fanii au gasit rapid un nume pentru specia extraterestra - Space Jockey cu referire si la povestirea SF a scriitorului Robert A. Heinlein. "E ciudat, am facut doar doua filme SF in cariera mea, dar m-am mirat ca nimeni nu m-a intrebat cine naiba este Space Jockey. Nici macar nu se numea asa, dupa ce a aparut filmul au inceput sa ii spuna asa" a declarat Scott. Scena in care acesta apara pentru prima data era minunat realizat din punct de vedere al imaginii si ramane un standard greu de atins  in filme pana si pentru tehnologia actuala.

10. Thelma & Louise (1991)
Distributie: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel

Obsesia lui Ridley Scott pentru femeile puternice apare din nou in Thelma & Louise un film ce a adus la inceptul anilor '90 in discutie comportamentele traditionale stereotip in relatiile dintre barbati si femei in America. Scena in care Susan Sarandon si Geena Davis plonjeaza cu celebrul Thunderbird  albastru in canion pe muzica lui Hans Zimmer a ramas in istorie.

 



 


Modifică setările cookies