marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

2013, cea mai competitiva cursa pentru Oscar din toate timpurile? Filmele si starurile care au impresionat in acest an

Anul 2013 este marcat pe plan cinematografic de cea mai competitiva cursa pentru Oscar din toate timpurile, potrivit revistei Variety, care afirma ca in aceasta perioada exista aproximativ 30 de candidati la premiile Academiei de film americane ce ar putea primi cel putin doua nominalizari fiecare.

2013, cea mai competitiva cursa pentru Oscar din toate timpurile? Filmele si starurile care au impresionat in acest an

 

"Vechile retete de succes de la Hollywood nu mai sunt de actualitate. Marile studiouri fac mai putine filme, iar peliculele pentru intreaga familie au fost complet depasite de filmele personale, cu mesaje profunde", afirma autorul acestui articol, Tim Grey.

 


"De ce exista in acest an mai multe posibilitati (in privinta castigatorilor la Oscar, n.r.) ca niciodata?", se intreaba acelasi editorialist al revisteiVariety, specializat in articole despre sezonul premiilor de la Hollywood.

 


"In 2013 exista mai multe filme puternice decat aproape in orice alt an pe care pot sa mi-l amintesc", a explicat Michael Barker, director la Sonny Pictures Classics, un specialist care lucreaza in aceasta industrie de mai multe decenii. Producatorul Harvey Weinstein a confirmat aceasta ipoteza: "Acesta este cel mai competitiv sezon pe care l-am vazut vreodata".

 

Printre filmele cu sanse la Oscar se numara 12 Years a Slave (considerat favorit), Gravity, Captain Phillips, Saving Mr. Banks, Dallas Buyers Club, All is Lost, Fruitvale Station, Her, Inside Llewyn Davis.



Ceea ce este imbucurator este faptul ca in acest an au ajuns pe marile ecrane filme ce provin dintr-un spectru foarte larg. Acestea provin din categorii precum "road-trip" cu putini actori, SF-uri spectaculoase, filme istorice si meditatii pe tema epocii digitale. In ultimii ani, marile studiouri au dat semne ca renunta la sezonul marilor premii hollywoodiene, cedand acest domeniu in fata filialelor lor specializate in productia de filme independente. Cu toate acestea, fiecare dintre marile studiouri de la Hollywood a lansat in 2013 cateva lungmetraje considerate candidati puternici la Oscar, iar fiecare dintre aceste filme contine o pecete personala de arta si creativitate.

 


Totodata, in 2013 au ajuns in cinematografe cateva pelicule de animatie si straine care merita sa fie luate in considerare la categoria "cel mai bun film". Categoria documentarelor este la randul ei deosebit de puternica in 2013.

 


Cu toate acestea, nu se poate spune ca industria de la Hollywood a avut o situatie prea roz. In 2013, multe filme produse de marile studiouri cu bugete foarte mari au dezamagit in ceea ce priveste incasarile ("Legenda calaretului singuratic/ The Lone Ranger" - produs de Disney, "1000 post Terra/ After Earth" - produs de Sony, "R.I.P.D. Copoi pentru strigoi/ R.I.P.D. - produs de Universal si "Jack si uriasii/ Jack the Giant Slayer" - produs de Warner Bros., pentru a numi doar cateva dintre ele), iar francizele au dominat box office-ul mondial.

 

 


In iunie, Steven Spielberg si George Lucas au prezis "o implozie masiva" la Hollywood, considerand ca marile studiouri din Los Angeles vor alege sa produca filme mai putine si mai scumpe. Jeremy Zimmer, CEO-ul United Talent Agency (UTA), a confirmat acest punct de vedere, spunand ca Hollywood-ul se concentreaza prea mult pe ochelarii digitali, incasarile din box office si marketing, ignorand insa fundamentele naratiunii din filme.

Potrivit autorului acestui articol, exista mai multe teorii care explica motivul pentru care calitatea filmelor lansate in 2013 este atat de inalta:

 


1 - Este voia sortii - fiind vorba de un fenomen ciclic.

2 - Perioadele de stres stimuleaza creativitatea. Cadrul in care opereaza marile studiouri poate parea demoralizant, insa el ii determina pe cineasti sa vina cu idei inovatoare.

3 - Recesiunea ii forteaza pe oameni sa devina mai creativi si in ceea ce priveste finantarea si intriga din viitorul film. In conditiile in care banii se imputineaza, oamenii isi asuma riscuri cu proiecte mai interesante.

4 - Academia de film americana a extins categoria "cel mai bun film" pentru ca aceasta sa includa pana la 10 nominalizari. Aceasta decizie contribuie la promovarea mai multor pelicule si incurajeaza publicul, dar si pe reprezentantii industriei cinematografice sa devina mai aventurosi.

5 - In conditiile in care posturile de televiziune au avut succes cu proiecte riscante si artistice, factorii de decizie din industria filmului au inceput sa se simta la randul lor mai indrazneti.

 

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies