marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ana Ularu, cea mai buna actrita romanca in 2012. Interviu exclusiv cu tanara considerata printre cele mai promitatoare actrite din Europa

Ana Ularu interpreta Matildei din Periferic a fost desemnata cea mai buna actrita romanca din 2012. Mirela Oprisor a premiat-o pe tanara de 26 de ani care a concurat cu Ada Condeescu ("Loverboy") si  Natasa Raab ("Din dragoste cu cele mai bune intentii").

Ana Ularu, cea mai buna actrita romanca in 2012. Interviu exclusiv cu tanara considerata printre cele mai promitatoare actrite din Europa

Premiata pentru prima data la Gopo, Ana Ularu a declarat: "Multumesc din suflet intregii echipe, lui Bodgan care m-a ajutat sa joc in acest film, mamei mele care mi-a dat intotdeauna cele mai bune sfaturi si colegilor mei din distributie". 


Cea mai buna actrita romanca din 2012 a stat de vorba cu noi intr-un interviu acordat  in exclusivitate pentru www.procinema.ro.
 

La 26 de ani esti considerata una dintre cele mai promitatoare actrite din Romania. Cat de grea a fost transformarea ta pentru rolul detinutei Matilda din Periferic?


 Multumesc, in primul rand, breslei, pentru creditul acordat. Transformarea pentru orice rol constituie insasi meseria si arta unui actor. Ea va fi intotdeauna un proces extrem de placut, chiar daca dificil, si aproape intotdeauna, gata sa isi ia obolul prin a te consuma, prin a te face sa iti pui intrebari, sa te reevaluezi, sa te simti nepregatit oricat de mult efort ai face. Dar stiam la ce ader de la 6 ani, cand am decis sa iau drumul acesta. Matilda a fost una din transformarile cele mai indeaproape controlate si mai minutios realizate alaturi de o echipa creativa. Am ales impreuna costumul dupa mai multe variante, am facut probe de pelicula cu diverse grade de machiaj de imbatranire, am discutat in cele mai mici detalii cu Bogdan Apetri traiectoria personajului, am discutat cu doua doamne psihiatre care se ocupa de penitenciarele de femei cateva idei de-ale noastre si ne-au ajutat sa ne documentam, am fost in prospectie pentru locatii cu echipa..Tin minte ca pana si pantofii Matildei au dat un soi "casting" si au fost alesi sa serveasca stilistic ideea noastra.:) Si pe urma ne-am lasat inspirati de moment, de ce se nastea intre noi, actorii, la repetitii, de traiectoria fireasca pe care si-o generau personajele construite...


Periferic a primit cele mai multe nominalizari la GOPO 2012. Ce te-a atras cel mai mult la acest proiect?

Ma bucura nespus aprecierea acordata filmului nostru. Sunt mandra si sincer, cred ca merita. E un film de debut excelent. Ce m-a atras cel mai mult a fost unicitatea personajului. Destul de rar se inventeaza personaje feminine atat de puternice. Mi-au placut scenele care mi-au fost trimise pentru proba, mi-au dat de la inceput o idee de construit ceva. Asta e esential, sa poti propune ceva in cadrul unei auditii, sa faca rapel picul de informatie care iti este dat cu imaginatia ta. Oricum, am fost penultima care a dat proba, in ultima zi, dupa ce tot procesul de gasire a Matildei (Mona pe atunci) durase cred vreo 2 luni.


Anul acesta ai fost inclusa in programul Shooting Stars de la Festivalul de Film de la Berlin, care a lansat carierele unor nume celebre ca: Rachel Weisz, Cecile de France, Daniel Craig, Jeremie Renier. Cum te simti sa fii selectata intr-un astfel de proiect?

Absolut excelent. Pai nu? Ti se spune oficial ca esti considerat unul dintre cei mai buni actori ai Europei in acest moment, te simti flatat, simti ca ti se da incredere si ca, intr-un cadru profesional, ti se ofera niste aripi. Au fost trei zile haotice, halucinante, superbe, pline de intalniri cu unii dintre cei mai cei reprezentanti ai breslei, de glume si copilarisme cu colegii mei minunati din celelalte tari. Multumesc Romanian Film Promotion. Si lui Karin Dix pentru ca a initiat acest program pentru a ajuta tinerii actori. Multi ne-am bucurat si ne vom bucura de demersul ei.


Rolul Matildei din "Periferic" ti-a adus Prix Boccalino de la Presse, premiul criticii elvetiene pentru cea mai buna actrita, in cadrul Festivalului de Film de la Locarno de anul trecut. Ce inseamna acest premiu pentru cariera ta?


Orice premiu inseamna o incurajare, o recunoastere a muncii tale si un zambet binevoitor al unor profesionisti de un anumit statut. Nu imi dau seama cat contribuie el propriu-zis la cariera mea. In continuare, rolurile se castiga prin castinguri, prin munca, prin rabdare.

 In acest an la Festivalul de film de la Berlin ai fost premiata de John Hurt. Cum te-ai simtit sa imparti aceeasi scena cu el?


Il adooor pe John Hurt, parca si mai mult de cand l-am vazut in "The Proposition". Am fost teribil de emotionata, evident. Dar eleganta, blandetea si umorul lui ne-au relaxat pe toti cei zece.

Ai spus intr-un interviu ca nu o sa apari nud niciodata intr-un film. Esti in continuare de aceeasi parere?


Am spus si sustin ca nu cred in nuditatea gratuita, in dezgolirea vulgara, exhibionista si ieftina de care e atat de preocupata epoca noastra. Nudul e un semn grafic in arta, o replica. Trebuie sa aiba insemnatate, daca exista. Eu sunt si un om destul de pudic.

Ana Ularu premiata la Gopo 2012


Este adevarat ca esti autista si disciplinata? Cum vine asta? :)

Autista - asta e o expresie cu scop comic preluata de la Gheorghe Preda si pe care am folosit-o mereu cu ghilimele, evident. Si cu un soi de umor negru. Disciplinata voi fi mereu. Face parte din igiena profesionala.


Ai lucrat pentru scurta vreme la un serial difuzat de Pro TV, dar n-ai continuat. Care este motivul?


Eram in anul 3 de facultate. Programul de filmare si programul universitar se bateau cap in cap. Riscam sa fiu exmatriculata intr-un an esential. Iar eu mi-am dorit realmente sa fac si studii, sa lucrez aplicat si profesionist.


Faci parte dintr-o generatie foarte cool si talentata de actori. Care este cea mai talentata actrita din generatia ta?


Sunt actori extrem de talentati in generatia mea. Frumosi, inteligenti si versatili. Veniti sa ne vedeti in teatre, in filme. Alegeti-va voi noua Generatie de Aur.


Cel mai bun videoclip la NME Award a fost votat Sunday de la Hurts...scenografia apartine mamei tale.  Ce poti sa ne spui despre asta? Unde a fost facut clipul?

Clipul a fost filmat in Romania, in studiourile Buftea, in regia lui WIZ, un regizor britanic cu care eu ma aflam la a cincea colaborare, si mama la a opta. Un artist veritabil, foarte subtil si special. Iar mama, scenografa Mihaela Ularu, m-a uimit din nou cu creativitatea ei, cu forta de a functiona impecabil in parametrii financiari care nu sunt niciodata asa cum ne-am dori, cu capacitatea de inventie si imaginatia ei. Mereu cand lucram impreuna si vad ce poate creea ma fascineaza.

Pe langa actorie, muzica si desenul reprezinta un rol important in viata ta. In 2009 te-ai alaturat trupei Sunday People si ai ai ajuns sa ilustrezi cartea Mihaelei Radulescu - "Intreaba-ma orice". Ce inseamna aceste experiente pentru tine si cum te-ai descrie ca artista?


Aceste doua pasiuni "adiacente" fac parte dintr-un substrat foarte intim al fiintei mele. Desenez de cand ma stiu, mi-am dorit mereu sa cant. Cred ca orice ne hraneste spiritual trebuie exploatat. Nu imi place sa ma descriu in vreun fel ca artist.Ar insemna sa imi impun niste limite de dragul etichetarii. Prefer sa fiu descoperita si sa bucur oamenii, cu un film, o piesa de teatru, o pictura, un cantec...


Cine este Ana Ularu, dincolo de ecran? Ce nu stie lumea despre tine si ai vrea sa afle?


Dincolo de ecran sunt inca un fel de adolescenta extrem de expansiva, hiperactiva. Un om tanar, o prietena devotata, o mare consumatoare de cinematografie, literatura, desene animate, muzica si prajituri.

Ai crescut intr-un mediu de artisti, mama, scenografa Mihaela Ularu, tatal pictorul-scenograf Niculae Ularu. Cum te-au influentat in cariera si cum era atmosfera acasa?


Am crescut pe platouri de filmare si pe la repetitii, in teatre. Nu ma consider superioara nimanui prin asta, e doar istoria mea personala, si copilaria mea a fost una foarte frumoasa, de poveste, datorita artei parintilor mei. Cariera mi-a fost influentata la nivel de atitudine. Sunt profesionista, punctuala si foarte atenta datorita lor.


Ai lucrat in teatru, televiziune si lungmetraje. Ce te-a atras cel mai mult? Ai repeta experienta din TV cu serialul "Cu un pas inainte"?

Mi-ar placea oricand sa fac un serial de calitate. Cat despre preferinte, nu as putea alege. Imi plac la nebunie toate aspectele meseriei. Inclusiv scurtmetrajul si videoclipul. Imi place sa lucrez. Doar asta am ales, nu?


Spune-ne 5 filme care te-au marcat si actorii care te-au sedus (romani si straini).

Uuuf, mi-e greu mereu sa fac liste. Devin interminabile. Filme...hmmm...Amadeus al lui Forman, The Wall al lui Alan Parker, La Strada al lui Fellini, mai tot de la Jarmusch, Gilliam, Woody Allen..Jules et Jim al lui Truffaut. Secretul Armei Secrete al lui Tatos. Godard, Von Trier, Chis Marker, Ken Loach, Susanne Bier, Cassavettes, Miike...eu urmaresc regizori si felul in care creeaza si evolueaza ei. La actori chiar ar fi liste interminabile.


Ai declarat intr-un interviu de acum 2 ani ca ai fi tentata sa te apuci de regie. Mai face parte din planurile de viitor?

Da. Dar trebuie sa mai acumulez eu experienta ca actor si maturitate. Si sa mai vad si eu cum e cu viata ca sa o pot reda in cinema.
 

Ai apucat sa vezi vreunul din filmele nominalizate la Oscar in 2012? Care te-a impresionat cel mai mult?


Foarte aproape de sensibilitatea mea a fost "Begginners". Dar mi-a placut si "Descendants", "A Separation", "The Artist". Imi place vibe-ul dulce-amar al cinematografiei actuale. Subiectele devin neasteptate, se coboara de pe piedestalul eroismelor si viziunilor grandioase. E o reapropiere inteligenta si cu umor de uman, de subtilitatile si complexitatea fiintei.


Ti-ai fi imaginat ca un film mut ar putea lua Oscarul in epoca filmelor 3D? Ai juca intr-un astfel de film?

Mi-am imaginat si m-am si bucurat enorm. E cumva o reintoarcere la scopul initial al cinematografiei. E o pauza de la explozii puternice si montaj epileptic. Mai putin zgomot e intotdeauna reconfortant.


Ai declarat ca actoria e ca matematica. Nu-i frumoasa daca nu o intelegi, dar devine o chestie senzationala cand o intelegi. Cum poti sa separi rolurile de viata ta?

Intelegi meseria asta atunci cand iti dai seama cat de putine lucruri stii de fapt si cat de surprinzatoare e natura umana. Si cat de fertila si esentiala e imaginatia. Rolurile se separa automat de viata pentru ca sunt un act creativ. Eu imi iau o pauza de la cotidian ca sa construiesc ceva, si apoi ma intorc la viata mea ca sa las sa se decanteze ideile, sa vad ce mai pot invata etc.

Ai debutat la 9 ani, intr-o coproductie romano-franceza. (Meuetres par procuration) Cum ai ajuns in filmul acela?


Ca in toate filmele in care am jucat vreodata. Prin probe. Am invatat textul pe vremea cand nu stiam inca bine franceza, mama mi-a fost primul regizor - mi-a dat cateva indicatii despre cum se joaca o scena: "Fii naturala. Spune ca si cum ai spune tu", am dat castingul, l-am luat..si anul viitor a venit aceeasi echipa cu un nou film, de data asta cu un rol de zece zile pentru mine.


Unul dintre primele tale roluri a fost Lolita. Cum este sa pleci de la un personaj atat de puternic?

Cumva teribil de greu. Marea sansa a fost ca nu am fost niciodata tratata ca un copil. Mi s-a cerut mereu profesionalism, atentie, nervi de otel. Aveam langa mine pe Stefan Iordache, in fata noastra era Catalina Buzoianu. Nu era timp sa fiu un adolescent rasfatat. M-am responsabilizat foarte mult in perioada repetitiilor, am invatat ce inseamna timp ciclic pe o scena, ce inseamna sa cauti in tine delicatete, cruzime, sentimente si senzatii puternice, obositoare si cat de dificila e meseria. Si am reavut revelatia ca asta vreau sa fac.


Care e filmul romanesc favorit din 2011 si cum ai descrie industria filmului romanesc?

Hehe...pot sa raspund "Periferic"? Industria filmului romanesc nu e inca o industrie. E o suma de oameni extrem de creativi, inteligenti si diferiti in estetica si abordare. Asta e fascinant. Si Occidentul, maestru in a sesiza avangarda in arta, simte si aplauda potentialul.
 

Care ti se pare proiectul cinematografic romanesc din 2012 cel mai interesant?

Pai...astept sa vad. Sunt un spectator avid de cinematografie romaneasca.

 

 

 

Dupa terminarea celei de-a sasea Gala a Premiilor Gopo, actrita a postat  pe contul ei de Facebook
o poza in care arata ca s-a inspirata de la idolul ei, Meryl Streep


Galerie foto


Modifică setările cookies