marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cea mai infricosatoare creatura din cinematografie: cine este omul care a dat viata monstrului din Alien,  filmul capodopera al  genului horror-SF

In spatiu, nimeni nu iti poate auzi tipatul. Acesta era unul din tagline-urile filmului Alien, care in 1979, cand a fost lansat, a socat pe toata lumea. La 33 de ani de la lansare, Alien este considerat cel mai bun film horror - SF din lume, iubit si adorat de milioane de fani. Creatura celebra i-a inspaimantat pe toti, insa putini stiu cine s-a aflat in spatele costumului unuia dintre cei mai tari extraterestri creati vreodata in cinematografie.

Cea mai infricosatoare creatura din cinematografie: cine este omul care a dat viata monstrului din Alien, filmul capodopera al genului horror-SF

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

 

Dupa 3 decenii de la lansare, Alien continua sa fascineze si sa inspaimante in acelasi timp. Institutul American de Film l-a clasat pe locul 6 in topul celor mai  infricosatoare filme americane din toate timpurile si al saptelea cel mai bun film SF din istorie.

 

Atunci cand echipajul navei spatiale Nostromo raspunde la un mesaj S.O.S. provenind de pe o planeta pustie, ei descopera o noua forma de viata, care se inmulteste prin intermediul unui organism gazda uman. Si astfel incepe teroarea - o teroare care va ucide sase din membrii echipajului si va schimba pentru totdeauna viata celui de-al saptelea. Sigourney Weaver este locotenentul Ellen Ripley , care a devenit cea mai tare eroina din istoria filmului, intr-una din cele mai puternice creatii science fiction din toate timpurile. Din distributie au facut parte Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skeritt, Veronica Cartwright.


A primit 2 nominalizari la Oscar, castigand la categoria cele mai bune efecte speciale. Mai mult, Alien a fost inclus de Registrul National American al Filmelor ca unul dintre filmele cu "impact colosal asupra societatii din punct de vedere cultural, artistic si estetic", iar monstrul Alien a fost numit al 14-lea cel mai infricosator personaj negativ din istorie.
 

Ridley Scott si Bolaji Badejo pe platourile de filmari de la Alien (1979)

 

 

In cei 33 de ani de cand s-a lansat primul film, Alien a devenit o franciza cu 4 filme plus doua filme separate de seria originala, Alien versus Predator si Alien vs Predator: Requiem, lansate in 2004, respectiv 2007.

 

 

 

Alien este portretizat ca un extraterestru ale carui calitati nu exceleaza in inteligenta, ci in cele de vanare, fiind un pradator exceptional, care ii haituieste pe oameni penru a supravietui. Creatura din filmul lui Ridley Scott a fost creata de artistul H.R Giger, care s-a inspirat din litografia Necronom IV. Initilal, filmul trebuia sa se numeasca Star Beast, insa co-scenaristul Dan O'Bannon a decis ca este mult mai sugestiv titlul Alien.

 

Desi extraterestrul din seria Alien este una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii SF din cinematografia moderna, putini stiu cine este omul care s-a aflat in spatele costumului care a inspaimantat o planeta intreaga.
 

Ridley Scott a vrut ca extraterestrul filmului sau sa arate cat se poate de real, asa ca a vrut ca un om sa poarte un costum special creat pentru el si sa ofere o nota de autenticitate creaturii. Astel, Scott l-a gasit pe Bolaji Badejo, un tanar student nigerian, adus pe platouri de catre unul dintre producatori, dupa ce l-a cunoscut intr-un bar. Atras de inaltimea sa incredibila, 2.18 m, Scott i-a propus acestuia sa imbrace costumul creaturii in filmul Alien.
 

"Imediat cum am ajuns pe platou, Ridley Scott a simtit ca sunt omul potrivit pentru rolul Alienului. Ideea lui Scott a fost ca extraterestrul sa fie gratios, dar letal in acelasi timp si sa aiba miscari incete, care sa creeze suspans. Imi aduc aminte de scena in care trebuia sa-l izbesc de pereti pe Yaphet Kotto, am vazut-o pe Veronica Cartwright cat de inspaimantata era. Apoi, a trebuit sa ma duc dupa ea, si aveam sange in gura si ea era ingrozita pe bune, a fost cat se poate de reala scena." a spus Bodaji intr-un interviu publicat in Cinefantastique, in toamna lui 1979.

 


 

 

"Costum era incredibil de greu si mi-era foarte cald, trebuia sa am grija cum ma misc.  Nu puteam sta cu el decat maxim 15-20 de minute, cand il dadeam jos, credeam ca imi ia foc capul."

 

Nigerianul a recunosct in acelasi interviu ca regreta ca nu poate fi recunoscut pentru acest rol si ca nimeni nu stie de el: "Da, imi pare rau ca nimeni nu stie ca am fost in Alien, dar ma gandesc la alti actori celebri ca Boris Karloff sau Christopher Lee, care si-a inceput cariera jucand monstri grotesti.  Eu ma multumesc cu faptul ca am facut parte dintr-o capodopera ca Alien, un film care a facut istorie."

 

Bolaji Badejo

 

Bolaji Badejo este cel mai inalt om din Nigeria si pentru rolul sau din Alien a luat lectii de tai chi si de mima pentru a invata sa isi incetineasca si controleze miscarile. Intial Scott a apelat la acrobati de circ si mai multi actori necunoscuti, dar nici unul nu a fost suficient de convingator.

 

Costumul a fost construit si croit pe inaltimea si corpul sau, special pentru el, astfel incat sa fie cat mai real pe ecran. Printre substantele folosite in crearea costumului s-au folosit plastilina si uleiul folosit la motoarele pentru Rolls Royce.  Scott a vrut ca extraterestrul sa nu arate ca si cum un om l-ar juca, dar sa fie inpaimantator si credibil. Au existat trei modele pentru Alien: un costum pentru Badejo, un alt costum pentru un cascador profesionist si inca un alt model, care n-a fost folosit deloc.

 

 

Bolaji Badejo

 

Ridley Scott a facut primul film Alien cu un buget de 11 milioane de dolari, iar incasarile s-au ridicat la nivel mondial la 104 milioane de dolari. La 33 de ani de la lansare Alien este considerat o capodopera a genului si unul dintre cele mai bune filme din istorie, ocupand locul 42 in topul celor mai bune 250 de filme, creat de IMDb.com

 

 

 



Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies