marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Actorul si regizorul britanic Richard Attenborough, legenda a filmului britanic si castigator al unui premiu Oscar, a murit la varsta de 90 de ani

Actorul si regizorul britanic Richard Attenborough, fratele mai mare al naturalistului si prezentatorului de televiziune britanic David Attenborough, a murit duminica, la varsta de 90 de ani, potrivit fiului acestuia, transmite Reuters.
 

Actorul si regizorul britanic Richard Attenborough, legenda a filmului britanic si castigator al unui premiu Oscar, a murit la varsta de 90 de ani

Una dintre cele mai mari realizari ale lui Richard Attenborough a fost filmul dedicat Mahatmei Gandhi, pentru care a castigat un premiu Oscar pentru cel mai bun regizor. Insa el a devenit celebru si prin rolurile sale, printre care se numara cel al proprietarului parcului tematic din "Jurassic Park".Richard Samuel Attenborough s-a nascut pe 29 august 1923, in Cambridge, Marea Britanie. A primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii in 1976 si pe cel de baron in iunie 1993.

 


Tatal sau, Frederick, a fost profesor universitar, iar mama sa s-a aflat printre cei care au denuntat dictatura lui Francisco Franco si i-au ajutat pe refugiatii spanioli. Richard Attenborough, care isi dorea sa fie actor inca de la varsta de patru ani, a obtinut o bursa la Royal Academy of Dramatic Art in 1941. In acelasi an a debutat pe scena de teatru londoneza (West End), iar, in 1942, a jucat primul sau rol intr-un film, “"Mai presus de toate/ In Which We Serve", de Noel Coward.

 

 

Ulterior s-a alaturat Royal Air Force (Fortele aeriene britanice), devenind pilot, iar, in 1944, a facut voluntariat pentru o unitate de filmare care activa in Germania. Attenborough a jucat multe roluri de oameni slabi si neadaptati, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in filme precum "Brighton Rock", "Sedinta de spiritism intr-o dupa-amiaza ploioasa/ Seance on a Wet Afternoon" si "10 Rillington Place". Si-a construit, de asemenea, o prestigioasa cariera in teatrul si cinema-ul britanic.

 


Cel de-al cincilea film pe care l-a regizat, “"Gandhi", lansat in 1982, l-a impus in lumea personalitatilor cinematografiei britanice si i-a adus numeroase premii, precum opt Oscaruri, printre care cel pentru cel mai bun regizor si cel pentru cel mai bun lungmetraj (in calitate de producator). Acelasi film i-a adus un Glob de Aur pentru cea mai buna regie si doua premii BAFTA.

 


Richard Attenborough a castigat numeroase premii pentru intreaga activitate - BAFTA (1983), BIFA (1992), cel al Chicago International Film Festival, cel al Academiei de Film Europene (Award of Merit). Pentru multe roluri ale sale, Richard Attenborough a fost nominalizat la premii prestigioase si a si obtinut multe dintre acestea, printre care Globul de Aur pentru interpretarile din "Doctor Dolittle" (1967) si "Canoniera de pe Yangtze/ The Sand Pebbles" (1966).

De asemenea, era un aprig om de afaceri, activand in domeniul televiziunii si radioului britanic, si era implicat in multe activitati caritabile. In 2008, el a suferit un accident cerebral si de atunci se deplasa in scaunul cu rotile. In ultimii ani a locuit intr-un azil de batrani impreuna cu sotia sa, actrita Sheila Sim.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies