marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Actori-copii de Oscar: Quvenzhané Wallis, la 9 ani poate fi cea mai tanara castigatoare. Cele mai mici nominalizate la Oscar si blestemele lor

Gala Premiilor Oscar de pe 24 februarie 2013 poate dobori doua recorduri, ambele la categoria cea mai buna actrita unde nominalizarile le-ar putea aduce fata in fata pe cea mai tanara si cea mai in varsta actrita din istorie la acest capitol.

Actori-copii de Oscar: Quvenzhan eacute; Wallis, la 9 ani poate fi cea mai tanara castigatoare. Cele mai mici nominalizate la Oscar si blestemele lor

 

GALERIE FOTO: CELE MAI TINERE ACTRITE NOMINALIZATE LA OSCAR SI CASTIGATOARE!

Actrita de culoare Quvenzhané Wallis avea doar 5 ani cand a dat auditii si a fost alesa dintre 4000 de copii pentru rolul lui Hushpuppy in filmul independent Beasts of the Southern Wild de Benh Zeitlin, care a facut mare valva prin festivalurile de profil de anul acesta si e un candidat la Oscaruri.

Interpretarea ei, in rolul unei fetite care vrea ca lumea sa o tina minte si peste un milion de ani si care lupta alaturi de tatal ei sa scape de un cataclism natural ii poate aduce la varsta de 9 ani o nominalizare si chiar un Oscar transformand-o pe Quvenzhané Wallis in cea mai tanara actrita din istorie care obtine o astfel de recompensa, scrie revista Vulture.



Minunata, surprinzatoare, incredibila
au fost cateva din cuvintele de lauda pe care presa americana le-a avut la adresa ei. Daca va fi nominalizata pe 10 ianuarie 2013, Quvenzhané Wallis va trece in fata lui Keisha Castle-Hughes, actrita neo zeelandeza nominalizata la categoria cea mai buna actrita in rol principal la varsta de 13 ani, in 2003, pentru interpretarea din filmul Whale Rider.

Quvenzhané Wallis

Cea mai tanara actrita castigatoare a unui Oscar la mult ravnita categorie, cea mai buna actrita in rol principal, este Marlee Matlin. Marlee care nu poate auzi din copilarie avea 21 de ani cand a fost premiata cu o statueta pentru rolul din Children of a Lesser God in 1987.

Shirley Temple a castigat un Oscar cand avea 6 ani (in 1935), insa unul special, nu pentru un rol anume, ea fiind recompensata pentru multitudinea de filme de scurt si lung metraj in care aparuse pana la varsta aceea. Tatum O’Neal e cea mai tanara castigatoare de Oscar la categoria cea mai buna actrita in rol secundar. Ea a primit statueta cand avea 10 ani pentru rolul din Paper Moon (1973), film in care a jucat alaturi de tatal ei, Ryan O’Neal.


Cel mai tanar actor barbat, castigator de Oscar pentru rol principal este Adrien Brody care la 29 de ani era premiat pentru Pianistul (2002). Cel mai tanar actor baiat, nominalizat la aceasta categorie este Jackie Cooper (9 ani)  pentru rolul din Skippy (1931). La categoria cel mai bun actor in rol secundar cel mai tanar castigator este Timothy Hutton, care avea 20 de ani cand a primit premiul pentru Ordinary People (1980),  iar cel mai tanar nominalizat este Justin Henry care avea 8 ani cand impresiona cu rolul dim Kramer vs. Kramer (1979). Anna Paquin, actrita din True Blood, obtinea la doar 11 ani, Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol in rol secundar cu interpretarea fiicei lui Holly Hunter in filmul “The Piano“ din 1993. De atunci Anna si-a continuat cariera cu peste 30 de roluri, dintre care cel din serialul cu vampiri “True Blood” a facut-o celebra. Vezi aici cum arata azi Anna Paquin

 

 

Quvenzhané Wallis

 


Desigur nu trebuie scapat din vedere nici celebrul blestem al Oscarurilor pentru copii si adolescentii actori: Shirley Temple, Tatum O’Nealm, Linda Blair, River Phoenix, Haley Joel Osment sunt cateva din numele care au cazut in patima bauturii si a drogurilor dupa ce au fost aclamate in filme.
 

In acest an, la polul opus lui Quvenzhané Wallis se afla Emmanuelle Riva, actrita franceza, in varsta de 85 de ani pe care unele voci o numesc favorita la categoria Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru filmul Amour de Michael Haneke, marele castigator din acest an de la Cannes.


Emmanuelle Riva s-a lansat in 1959 cu Hiroshima mon amour, de Alain Resnais. La 86 de ani pe care ii va implini chiar in ziua Oscarurilor, 24 februarie 2013, aceasta poate deveni cea mai in varsta castigatoare sau nominalizata la Oscar depasind-o pe actrita Jessica Tandy. Aceasta din urma avea 80 de ani cand a primit statueta pentru rolul din Driving Miss Daisy (1989).


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies