marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

5 filme romanesti pe care nu trebuie sa le ratezi in 2013

Anul 2013 aduce pe marile ecrane din Romania foarte multe productii autohtone, pentru toate gusturile. In acest an, se vor lansa nu mai putin de 15 filme romanesti, printre care si Closer to The Moon al lui Nae Caranfil, primul film in limba engleza al regizorului, dar si Pozitia copilului, o drama ce se va afla in competitie pentru Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, ce va avea loc intre 7 si 17 februarie 2013.

5 filme romanesti pe care nu trebuie sa le ratezi in 2013

5 filme romanesti pe care nu trebuie sa le ratezi in 2013


1. Closer to The Moon/Alice in tara tovarasilor
Regie: Nae Caranfil
Distributie: Mark Strong, Vera Farmiga, Monica Barladeanu

Primul film in limba engleza al regizorului roman Nae Caranfil aduce o distributie de zile mari si vedete de la Hollywood ca Mark Strong ("RocknRolla", "Tinker Tailor Soldier Spy", "Body of Lies") sau Vera Farmiga ("Up in the Air", "The Departed", "Source Code"). Povestea filmului se centreaza pe celebrul jaf de la Banca Nationala din '50 si reconstituirea acestuia de catre comunisti. Intr-o frumoasa dimineata de august, cinci tovarasi mascati si inarmati pana in dinti ataca masina Bancii Nationale si dispar cu echivalentul unui milion de dolari in lei romanesti. Un hold-up rapid, spectaculos, executat in plina zi, sub privirile siderate ale trecatorilor. O lovitura demna de cele mai "tari" filme politiste americane. Dupa o luna de cercetari, Securitatea reuseste sa-i aresteze pe vinovati. Stupoare totala: cei cinci "gangsteri" (patru barbati si o femeie) sunt toti intelectuali; mai mult, sunt personaje cu functii importante in ierarhia de partid. Unul dintre ei este insusi cumnatul Ministrului de Interne. In plus, au fost cu totii activi in timpul razboiului, in cadrul actiunilor conspirative antifasciste. In fine - sunt cu totii evrei...
 

2. Pozitie copilului/Child's Pose
Regie: Calin Peter Netzer
Distributie: Bogdan Dumitrache, Luminita Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia

Pozitia copilului  este primul film romanesc din 2013 inclus intr-unul dintre marile festivaluri ale anului. Aflat la a 63-a editie, Festivalul International de Film de la Berlin va avea loc intre 7 si 17 februarie 2013. Pelicula va intra pe marile ecrane din intreaga tara in luna martie, la scurta vreme dupa premiera de la Berlinale. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele Maria (2003) si Medalia de onoare (2010) concureaza pentru trofeul Ursul de Aur alaturi de peliculele unor cineasti recunoscuti precum Steven Soderbergh, Gus Van Sant sau Ulrich Seidl. Pozitia copilului este singurul titlu confirmat pana acum din partea Romaniei in prestigioasa competitie. Filmul abordeaza  o lume mai putin explorata in cinematografia autohtona, cea a intimitatii noilor imbogatiti ai Romaniei. Protagonisti sunt doi dintre cei mai apreciati actori ai momentului: Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, in ipostaza de mama si fiu intr-o productie care vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor, despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pozitia copilului este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

 

 

3. Un interval de noua minute
Regie: Cornel Porumboiu
Distributie: Bogdan Dumitrache, Diana Avramut

Dupa  A fost sau n-a fost si Politist, adjectiv, intens aclamate pe plan international, Cornel Porumboiu vine din nou cu o poveste deosebita. Un interval de 9 minute e povestea unui regizor de 35 de ani, care asteapta ca Magda, producatoarea lui, sa-i faca rost de finantari pentru filmul sau. Paul, regizorul, tot scrie si rescrie scenariul in timp ce filmul e a blocat din cauza bugetului insuficient. Intr-o zi, Magda il anunta ca a completat bugetul si se pot apuca de filmare. Dar, pentru ca a gasit doar o parte din bani, ea ii propune sa faca filmul "pe digital” si nu pe pelicula.
 


4. Killing Time
Regie: Florin Piersic Jr.
Distributie: Florin Piersic Jr., Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu


Doi asasini platiti isi asteapta viitoarea victima intr-un apartament gol. Orele se scurg una cate una. Treptat, tensiunea dintre cei doi creste. De la glumite nevinovate, cei doi trec la mici impunsaturi ironice iar, in final, ajung la amenintari directe. Aparenta "armonie de cuplu" dispare incet-incet... In locul ei, isi arata coltii o rivalite fatisa, ce va avea consecinte mortale. Filmul urmeaza sa intre in cinema pe 1 martie.


5. Domestic
Regie: Adrian Sitaru
Distributie: Adrian Titieni, Clara Voda, Ioana Flora

Regizorul Adrian Sitaru vrea sa dea lovitura cu un film ce ar putea deveni comedia romaneasca a anului. Domestic este o poveste despre oameni obisnuiti si animalele alaturi de care isi traiesc viata. La sfarsitul lunii ianuarie, comedia va fi proiectata in Statele Unite, la Slamdance, ce are loc in parael cu celebrul Sundance.. In Domestic apar un iepure, o gaina, o pisica, un caine si un porumbel si cativa dintre actorii favoriti ai regizorului: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Voda si Sergiu Costache.



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies