marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

2011: 7 luni, 30 de saptamani, 207 zile. Cum arata in cinematografele de la noi?

Poate n-ati remarcat, dar de cateva zile am iesit din zodia Racului si toate au inceput sa mearga pe dos.  Un norvegian cu chip senin si-a macelarit conationalii, iar vocea aceea senzationala de pe discul pe care il am mereu in masina – Back to Black – a amutit pentru totdeauna. Cine stie ce mai urmeaza, asa ca hai sa tragem o linie cinematografica la jumatatea anului. 

2011: 7 luni, 30 de saptamani, 207 zile. Cum arata in cinematografele de la noi?

articole relationate

Exclusiv: posterele rup tacerea

Exclusiv: posterele rup tacerea

Aventuri in sala de cinema

Aventuri in sala de cinema

Urasc trailerele*!

Urasc trailerele*!

 

   Desi sunt Cainele din Rezervor, in articolul asta o sa merg ca racul - inapoi la ce am scris si ce am vazut vreme de  jumatate de an. 2011 nu se anunta de la inceput prea grozav pentru vizitatorii cinematografelor. O droaie de sequel-uri, prequel-uri, animatii si supereroi  second-hand. Desigur totul intr-o vijelie 3D, care deja da semne serioase de slabiciune. De ce? Pentru ca in loc sa ofere o calitate extra, filmele au ajuns sa include 2-3 efecte tridimensionale modeste si cam atat. Si americanii au fost primii care s-au prins si au pus ariciul pe portofel. La noi 3D-ul inca e la mare cautare, desi aud din ce in ce mai multa lume care se plange de calitatea experientei.

   Si ce nu se anunta grozav, se dovedeste chiar modest. Nici macar pariurile cinematografice facute nu par sa iasa

   Larry Crowne s-a dovedit lamentabil. Imi fac mea culpa ca am sperat la ceva. Jumatate propaganda ieftina, jumatate subtire si obosit, n-a prins pe nicaieri. Doar 3.300 de spectatori platitori in primul weekend la noi. Cu doua nume mari ca Tom Hanks si Julia Roberts e absolut rusinos. La polul opus in Romania, Piratii din Caraibe au adunat cei mai mult oameni in weekend-ul de lansare: peste 83.000 de spectatori platitori. Cum si in alte parti lumea s-a bulucit sa-l vada pe capitanul Randunica, deja s-a batut palma pentru urmatorul film. Zice-se ca Johnny Depp a incasat de pe urma francizei Disney, nascuta dintr-un ride tematic din parcurile de distractii (sa nu uitam asta!), undeva la 350 de milioane de dolari. Bleah, deja mi-e sila!

   Alt pariu facut, Hugo Cabret al lui Scorsese, a ramas Hugo simplu si arata de copii si cam atat. Pare cea mai mare concesie facuta de Scorsese cinematografiei comerciale.  Deloc incantator. La fel ca si filmele care au adunat la noi peste 100.000 de spectatori de la inceputul anului si pana acum. Domnu’ Thor si-a cautat aiurea ciocanul in asteptarea lui Avengers, Ice Age s-a mutat la Rio, dar a pastrat reteta. Masini si masini in Fast Five, roboti, efecte si o gagica noua in Transformers 3. The Tourist e asa prost incat singura explicatie reala e mahmureala post Revelion, iar la Tangled au fost de 4 ori mai putini spectatori unici, doar ca ei au mers in bucla la film. Deh, dictatura prescolarilor. Hangover 2 a fost un copy-paste jenant la primul film, dar si-a atras publicul din inertie, iar ursul panda a recidivat si el impins de la spate de jucariile de prin fast food-uri. Fix mens sana in corpore sano.

   Am pariat si pe Immortals. As vrea sa retrag acum pariul. Din ce-am vazut iese la fel de cartonat precum verisorul 300 si mi-e teama ca si povestea va fi slaba. Ramane vizualul lui Tarsem Singh, dar nu e destul. De la intelectualul de Clooney si al sau Ides of March inca mai sper, iar la ce am vazut din Contagion,  ii acord premiza de nevinovatie. Includ pe lista mea de asteptari La piel que habito al lui Almodovar si Midnight in Paris-ul lui Woody Allen despre care toata lumea a scris de bine. Daca cei doi revin la forma de altadata, tot am castiga ceva in 2011. Si poate nu se termina anul fara sa vad si eu Tree of Life-ul lui Mallick.

   Va doresc filme bune.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies