marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

TOP 10 REGIZORI romani care au impresionat in ultimii ani!

Filmele romanesti sunt pe val! Sau cel putin asa sustin cele mai celebre Festivaluri de Film unde au primit premii pe banda rulanta. Iata cei mai cunoscuti 10 regizori post decembristi care se impun incet-incet in cinematografia europeana!

TOP 10 REGIZORI romani care au impresionat in ultimii ani!

Cristi Puiu
3 aprilie 1967 / Bucuresti

Alex. Leo Serban scria intr-un articol ca exista perioada cinematografica de dinainte de Cristi Puiu si post C.P. Si da, regretatul als avea dreptate pentru ca Puiu a venit in 2001 cu “Marfa si banii si a deschis ceea ce astazi numim noul val romanesc.

Desi in palmaresul sau cinematografic nu gasim un numar impresionant de filme, cele realizate pana astazi au fost mult omagiate si premiate de-a lungul vremii.

In 2004 scurt metrajul “Un cartus de Kent si un pachet de cafea” cu Mimi Branescu si Victor Rebengiuc i-a adus Ursul de Aur.  “Moartea Domnului Lazarescu” reprezinta un film de referinta in cinematografia autohtona si este un film pe care fie il iubesti, fie il urasti, dar nu-i poti ramane imun. Filmul a impresionat membrii juriului de la Cannes care l-au premiat cu “Un Certain Regard”, desi sustinatorii filmului au spus clar ca e film de “Palme d’Or”.

Ultimul sau film, “Aurora”, in care Puiu este actorul principal a reusit sa starneasca valva in randul publicului datorita realismului visceral de care da dovada si datorita subiectului ales: un barbat in soc post divort isi cumpara o arma cu care ucide cateva personaje.



Corneliu Porumboiu

14 septembrie 1975 / Vaslui

Regizorul originar din Vaslui a impresionat inca din timpul facultatii cu scurt metraje realizate fiind inca student, “Pe aripile vinului” (2002) si “Calatorie la oras” (2003), ambele avandu-l pe Constantin Dita in rolul principal. Cel de-al doilea a castigat premiul II la sectiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes.

In 2004 a realizat mediul metraj “Visul lui Liviu” cu Dragos Bucur, film care l-a situat printre regizorii din noua generatie.

A devenit apreciat si cunoscut in lumea filmului datorita primului sau lung metraj, “A fost sau n-a fost”, o viziune comico-dramatica asupra intamplarilor din decembrie ’89. Dovedind curaj in abordarea temei, dar mai ales in modul original de a pune in pagina, Porumboiu a primit doua premii la Festivalul de la Cannes.

Politist, adjectiv este ultimul sau film pe care l-a realizat in 2009, un film cerebral, un thriller emotional care a fost prezent in mai toate festivalurile importante de film din lume.

Cristian Mungiu
27 aprilie 1968 /  Iasi

Poate nu cel mai talentat dintre toti, dar cu siguranta un regizor inteligent, autodidact si in ton cu ce se petrece in lumea filmului, Mungiu este cel care a adus Palme d’Or-ul acasa cu filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Este unul dintre cei mai cunoscuti regizori din generatia post decembrista, filmografia lui cuprinzand o serie de scurt metraje deja celebre: “Mana lui Paulista”, “Zapping”, “Nicio intamplare”, doua lungmetraje printre care si “Occident” si alte lungmetraje unde regizorul a avut un segment, cum sunt "Amintirile din Epoca de Aur".

Mungiu nu are filme conceptuale, elevate, grele asa cum propun Puiu sau Porumboiu, dar are filme care se apropie de public si care spun o poveste, el fiind un narator de exceptie.

Radu Jude
1977 / Bucuresti

El sta in spatele filmului “Lampa cu caciula”, scurt metraj care a participat la peste 70 de festivaluri internationale, fiind cel mai premiat scurt metraj romanesc din toate timpurile. Chiar daca acesta nu pune pret pe premii, el nu inceteaza sa le primeasca.

Jude a inceput cu publicitatea unde numara mai mult de 100 de spoturi publicitare regizate. Debutul sau in lung metraj, "Cea mai fericita fata din lume", a fost de asemenea premiat la cele mai importante festivaluri de film din lume.

Film pentru prieteni” este ultima pelicula semnata Jude, in care Spahiu joaca rolul unui sinucigas care lasa un testament video prietenilor sai. Un film dur, sangeros, realizat cu buget extrem de redus (filmarile au durat doua zile), dar de impact, puternic si emotionant.

Napoleon Helmis
27.06.1969 / Olt

Nap, asa cum ii spun prietenii, a debutat cu documentarul realizat in timpul facultatii, “Motorine si benzine”, film selectionat la Festivalul de la Nyon din Elvetia. Un alt scurt metraj cunoscut si apreciat este “Sara – jurnalul lumii libere”, dar filmul care l-a consacrat ca regizor roman este “Italiencele” realizat in 2004.

Anul trecut a lansat pe marile ecrane lung metrajul “Nunta in Basarabia” o comedie romatica despre nunta dintre un roman si o basarabeanca, interpretati de Vlad Logigan si Victoria Bobu, iar povestea este inspirata din experienta personala a regizorului. Chiar daca nu a spart box office-ul, filmul s-a bucurat de succes si aprecieri in randul publicului, fiind unul balcanic, kusturitian, cu multa muzica si momente comice, menite sa destinda atmosfera.

Nap Helmis este si lector universitar la sectia de regie de film in cadrul UNATC si pregateste al treilea sau lung metraj, “By Pass”, un thriller psihologic ce va fi lansat anul viitor.

Marian Crisan
08.09.1976 / Salonta

Crisan este mai putin cunoscut in randul regizorilor autohtoni din noul val, el fiind prezent pe marile ecrane cu “Morgen”, film care l-a adus in atentia presei si a publicului. In 2008 a castigat premiul Palme D’Or pentru scurt metraj cu “Megatron”.

Recent, Crisan a declarat ca i-au trebuit 10 ani, timp in care a lucrat in publicitate, sa ajunga la performanta sa faca film si ca de multe ori si-a pierdut speranta si a fost dezamagit de sistem, dar s-a incapatanat sa mearga inainte.

Urmeaza sa lanseze pelicula “Iguanele” cu care a castigat finantare de la CNC in cadrul sesiunii din iulie 2010.


Catalin Mitulescu
13.01.1972 / Bucuresti

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” este poate unul dintre cele mai cunoscute titluri post decembriste, o tragic-comedie care o are in rolul principal pe Dorotheea Petre, in rolul Evei, o eleva rebela care se decide sa fuga din Romania comunista.

Trafic” este scurt metrajul care i-a adus notorietate datorita Palme d’Or-ului obtinut in 2004.

Publicul asteapta cu nerabdare ultimul sau film, “Loverboy”, o drama romantica ce aduce din nou impreuna pe marile ecrane cuplul George Pistereanu – Ada Condeescu. Pistereanu il interpreteaza pe Luca, un tanar de 20 de ani care seduce femeile pentru a le plasa intr-o retea de trafic de carne vie.

In perioada studentiei a realizat un documentar despre celebrul manelist Adrian copilul minune.



Radu Muntean

08.06.1971 / Bucuresti

Muntean numara patru lung metraje in biografia sa cinematografica, toate patru suficient de semnificative in filmografia autohtona. Ultimul, si cel mai cunoscut, este filmul “Marti, dupa Craciun”, o productie 2010 cu Mimi Branescu, Maria Popistasu si Mirela Oprisor. Cei trei formeaza un triunghi amoros, filmul fiind o drama sociala axata pe o poveste de familie.

Boogie” este o manifestare nostalgica parca, o viziune asupra generatiei de peste 30 de ani (reprezentata de 3 prieteni) care nu-si gaseste locul intr-o lume care pare sa nu le mai apartina.

Hirtia va fi albastra”, metoda de purificare  a lui Muntean, ca a fiecarui regizor captiv perioadei comuniste si “Furia”, debutul sau in lung metraj, un periplu intr-un oras al manelelor, drogurilor si curselor de masini unde viata nu are o valoare prea mare sunt alte doua titluri importante din filmografia regizorului.



Florin Serban

1975 / Resita

A venit de peste mari si tari si s-a impus ca regizor datorita filmului “Eu cand vreau sa fluier, fluier”. El este cel care i-a adus celebritatea lui Pistereanu si cel care deschide portile spre o alta zona narativa a regiei de film. A inceput cu UNATC-ul si a incheiat cu Universitatea Columbia din New York.

A inceput cu televiziunea, a realizat cateva scurt metraje mai putin cunoscute, pe parcursul studentiei a scris si regizat reclame si emisiuni TV si apoi a plecat sa invete meserie in 'tara tuturor posibilitatilor'. Florin Serban este abia la inceput de drum!

Paul Negoescu
05.08.1984 / Bucuresti

Negoescu este o emblema a noii generatii. Proaspat iesit de pe bancile facultatii, dar ocupand un loc de preparator universitar in cadrul UNATC, Negoescu se pregateste pentru debutul sau in lung metraj cu pelicula “365 de Revelioane”.

 Intre timp, scurt metrajele sale continua sa fie nominalizate si premiate la festivaluri internationale. Cel mai cunoscut este “Derby” care a obtinut marele premiul la Bristol (Marea Britanie) pentru scurt metraj si o a doua nominalizare la Premiul Academiei de Film Europene.

Filmele sale au castigat premii si faima inca din timpul facultatii, cum este “Examen” (selectionat in peste 40 de festivaluri”), “Radu + Ana” sau “Tarziu”. Paul, multa bafta cu debutul!

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies