marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

11 filme pe care trebuie sa le vezi de Paste: de la Iisus din Nazaret la Patimile lui Hristos

De sarbatorile de Paste, cinefilii se pot delecta cu cateva dintre cele mai celebre filme despre Iisus si sacrificiul acestuia pentru omenire. De la capodopera lui Zeffirreli, Jesus of Nazareth si pana la controversatul Passion of The Christ al lui Mel Gibson, cineastii din intreaga lume au explorat cea mai fascinanta poveste din istoria omeniririi. Cei de la Yahoo au ales un top cu cele mai bune 11 filme despre Iisus si Paste.

11 filme pe care trebuie sa le vezi de Paste: de la Iisus din Nazaret la Patimile lui Hristos

11. The Bible (2013)
Distributie: Diogo Morgado, Keith David

 

Productia The Bible este bazata pe intamplarile din Biblie, focusul fiind insa pe Iisus. Miniseria este formata din 10 parti si a avut un succes rasunator in SUA, unde a depasit si seriale celebre. Unul dintre motivele de controversa a fost faptul ca dupa difuzare, o parte dintre femeile care au urmarit au declarat ca s-au indragostit de Diogo Morgado, actorul care il joaca pe Iisus. Cu toate astea, filmul nu trebuie pus in umbra de astfel de evenimente, intrucat este la fel de apasator si dureror ca Iisus din Nazareth.

 

10. Jesus Christ Superstar (1973)
Regie: Norman Jewison
Distributie: Ted Neeley,Carl Anderson, Yvonne Elliman


Inspirat de celebrul spectacol de pe Broadway, filmul lui Norman Jewison s-a concentrat pe conflictul dintre Iuda si Iisus. Ted Neeley a primit nominalizare la Globul de Aur. A fost la un pas sa piarda rolul, dupa ce s-a accidentat chiar cu cateva saptamani inainte de incepe filmarile, insa si-a revenit la timp. John Travolta, care avea doar 17 ani atunci, venise la auditie, dar n-a fost distribuit in film. Dupa acest rol, intreaga sa cariera s-a bazat pe portretizarea lui Iisus in diferite piese de teatru si show-uri pe scena. Timp de 40 de ani, actorul n-a renuntat la rolul care i-a definit cariera. Jesus Christ Superstar a devenit in timp un reper in cinematografie si a impresionat publicul cu muzica emotionanta.

 

 

9. Holiday Inn (1942)
Regie:Mark Sandrich
Distributie: Fred Astaire, Bing Crosby


Un film clasic si cu doua legende ale cinematografiei, Fred Astaire, Bing Crosby, Holiday Inn nu este doar despre Paste, ci si despre celelalte sarbatori importante. Pornind tot de la un musical, filmul prezinta povestea unor actori de tearu vaudeville care cumpara o ferma cocheta din New England, pe care o deschid numai cu ocazia sarbatorilor.

 



8. Jesus of Nazareth (1977)
Regie: Franco Zeffirelli
Distributie: Robert Powell, Laurence Olivier, Anne Bancroft
 

Mini-seria creata de Franco Zeffirelli, despre patimile lui Hristos, a devenit in ultimii 30 de ani un reper cand vine vorba de acest gen si o capodopera. Robert Powell, actorul care l-a jucat pe Iisus a devenit cel mai cunoscut actor in acest rol, care i-a schimbat viata.  Robert Powell este considerat ca fiind cel mai bun actor care l-a jucat pe Iisus vreodata. Actorul a ramas marcat de rolul sau si a spus in urma cu cativa ani "Sper ca Iisus sa fie singurul tanar sensibil si cu probleme pe care-l joc". Filmul n-a fost lipsit de controverse pentru ca Zeffirelli a ales sa portretize in masura egala latura sa umana si cea divina. In 1987, Tv Guide a numit "Jesus of Nazareth" cea mai buna mini-serie din toate timpurile. Filmul dureaza in total 6 ore si 20 de minute. Insa, Powell n-a mai dat marea lovitura, rolul lui Iisus lasandu-si amprenta prea mult pentru ca Hollywood-ul sa ii ofere alt rol de vis. Alaturi de el au mai jucat actori celebri ca Laurence Olivier, Anthony Quinn, Anne Bancroft si Christopher Plummer.

 

 

7. Easter Parade (1948)
Regie: Charles walter
Distributie:  Judy Garland, Fred Astaire

Tot un musical, dar mult mai vesel, Easter Parade, ii are in rolurile principale pe Judy Garland si Fred Astaire. Povestea se invarte in jurul a unui cuplu de dansatori care se destrama, iar el isi cauta o noua partenera. Fred Astaire incanta cu talentul sau de dansator iar Judy Garland i-a cucerit pe fani cu vocea ei. Criticii considera acest film ca fiind printre clasice cand vine vorba de filme pentru Paste.

 



6. Ben-Hur (1959)

Regie: William Wyler
Distributie: Charlton Heston, Jack Hawkins

Unul dintre cele mai celebre si premiate filme din istorie il are in prim plan pe Charlton Heston in rolul lui Ben-Hur, un evreu de vita nobila si foarte bogat, care este tradat si vandut ca sclav. Filmul se deschide chiar cu scena nasterii lui Iisus, iar mai tarziu, Ben-Hur asista la rastignirea lui Hristos. Ben-Hur a obtinut 11 premii Oscar, iar de atunci doar doua filme au mai atins acest record, Titanic si Lord of the Rings: The Return of the King.

 



5. The Greatest Story Ever Told (1965)
Regie: George Stevens
Distributie:  Max von Sydow, Michael Anderson Jr., Charlton Heston

Desi a primit 5 nominalizari la Oscar, criticii n-au fost impresionati de film. Filmarile au fost ingreunate de o furtuna de nisip care aproape a distrus platoul, scenograful William C. Mellor a facut infarct si a murit pe platou. Actorul Max von Sydow a declarat ca cel mai greu lucru la rolul sau i s-a parut modul in care trebuia sa se stapaneasca in afara filmarilor. Nu putea sa bea, sa fumeze sau sa fie afectuos cu sotia sa, care era colega de platou.

 



 

4. King of Kings (1961)
Regie:Nicholas Ray
Distributie: Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Hurd Hatfield

Urmarind povestea vietii lui Iisus, King of Kings a starnit o gramada de reactii negative, pentru ca povestea era haotica. Insa, Jeffrey Hunter a avut misiunea grea de a-l juca pe Iisus, si s-a descurcat de minune. Din pacate, cariera lui s-a terminat abrupt odata cu moartea sa, la doar 42 de ani in 1969. Insa, cinefilii au ramas impresioanti de scena in care are loc Predica de la Munte. Filmul este realizat cu decenii inainte de aparitia CGI si au fost folosit o multime de figuranti.

 

 

3. Last Temptation of Christ (1988)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Willem Dafoe, Harvey Keitel

Martin Scorsese a regizat unul dintre cele mai controversate filme despre Iisus si Invierea Sa. Willem Dafoe a jucat rolul lui Iisus, iar scandalul n-a fost cauzat numai de subiectul religios, ci si de distributia bizara pe care Martin Scorsese a ales-o: Willem Dafoe in rolul lui Iisus, Barbara Hershey ca Maria Magdalena, Harvey Keitel - Iuda Iscariotul, David Bowie in rolul lui Pilat si Harry Dean Stanton ca Paul. Este considerat in primele 10 cele mai controversate filme din istorie iar cand Channel 4 l-a dat in premiera pe TV in jur de 1600 de plangeri au bombardat postul TV.

 


 


2. The Robe (1953)

Regie: Henry Koster
Distributie: Richard Burton, Jean Simmons Picture    


Richard Burton joaca rolul generalului roman care ordona crucificarea lui Iisus, Marcello Gallio. La un joc de zaruri, acesta castiga vesmintele pe care Iisus le purta in momentul rastignirii. La inceput, roba are un efect euforic asupra lui, dar pe parcurs ii schimba complet perceptia asupra vietii. The Robe ramane si dupa 50 de ani unul dintre cele mai impresionante filme despre semnificatia Pastelui si mirajul lui Iisus asupra oamenilor.

 



1. The Passion of the Christ (2004)
Regie: Mel Gibson
Distributie: Jim Caviezel, Maia Morgenstern


Un film cu adevarat unic si coplesitor, The Passion of the Christ este atat de emotionant, incat plangi cap coada la el. Pelicula regizata de Mel Gibson, care a starnit unele dintre cele mai dure controverse, a prezentat ultimele 12 ore ale lui Iisus pana la Inviere. Filmul a reusit sa fie in topul celor mai profitabile, cu incasari de 611 milioane de dolari, la un buget de doar 30 de mil. de dolari. Jim Caviezel a reusit sa portretize impresionant rolul lui Iisus, iar filmul l-a transformat intr-un star. Insa, n-a fost ocolit de necazuri. Si-a dislocat umarul, a fost lovit de fulger, iar la scena biciuirii a fost lovit din greseala si a avut o rana deschisa, dupa ce i-a fost smulsa pielea. Dupa acest film actorul a pierdut mai multe roluri, pentru ca devenise prea celebru in rolul lui Iisus. Roger Ebert nota in recenzia sa ca acesta "este cel mai violent film pe care l-am vazut in viata mea. Pregatiti-va sufleteste pentru ce o sa vedeti". Acesta i-a dat patru stele, numind filmul unic in genul sau.

 


 



Modifică setările cookies